5 motive pentru care lenea este una dintre cele mai utile trăsături ale omului.

Destul de ciudat, dar lenea nu este un viciu, ci una dintre cele mai utile trăsături de personalitate. Psihologii spun că putem și chiar este necesar să fim leneși. 

Iată de ce ”inactivitatea” este foarte importantă pentru corpul nostru.

1. Se dezvoltă creativitatea 

Mulți oameni de artă (muzicieni, artiști, scriitori) adesea își permit să fie leneși. Ei  ar putea să se plimbe, să stea mult timp pe o bancă în parc și să facă treburi casnice simple.

Pentru că distragerea atenției de la toate grijile și sarcinile cotidiene oferă posibilitatea imaginației creative să funcționeze fără nicio restricție. În starea de relaxare completă subconștientul găsește multe idei și soluții interesante.

În psihologie, aceasta se numește „iluminare”. Așa că, dacă vrei să faci creativitatea o parte importantă a vieții tale, învață să fii leneș în mod rezonabil. 

2. Crește productivitatea

În cărțile de dezvoltare personală și instruirea on-line se pune accent pe combaterea lenei. Dar astăzi tot mai mulți autori și antrenori spun că lenea este foarte utilă.

Când omul tinde să muncească mult și să se dezvolte în mod constant, inevitabil obosește, se epuizează, ceea ce duce la apatie și depresie. 

Pentru a evita acest lucru, trebuie să găsești timp pentru a te relaxa în fiecare zi – să vizionezi un film, să asculți muzică, să te întinzi, să nu faci nimic. În același timp, trebuie să te poți deconecta de toate gândurile despre chestiuni stringente.

Există o opinie că leneșii încearcă să facă orice sarcină cât mai repede pentru a se odihni și îndeplinesc sarcina mai bine pentru a nu o reface mai târziu, ceea ce este adevărat.

3. Creierul este protejat de suprasolicitare.

Când omul se gândește intens la tot felul de lucruri și probleme, creierul său consumă un sfert din întreaga energie a corpului. Iar când este inactiv, mintea se odihnește și se recuperează. 

Inactivitatea regulată îți permite să câștigi forță, iar ulterior să lucrezi mai productiv. Și, de asemenea, în perioadele de lene, omul își permite să viseze și să reflecteze asupra vieții.  

4. Se îmbunătățește concentrarea.

Când omul muncește mental mai mult de 4 ore pe zi, creierul său nu are timp să se recupereze. Iar dacă trebuie să rezolve mai multe probleme în același timp, atunci mintea primește o încărcare dublă.

Atenția este difuză, omul devine absent. Pentru a evita acest lucru, trebuie să te distragi în mod regulat de la toate treburile. 

5. Se întărește sănătatea.

Lenea este inerentă omului prin natură, pentru a se proteja de suprasolicitare. Atunci când lucrează fără odihnă, corpul se uzează, iar speranța de viață se reduce.

Totul trebuie să fie în limite rezonabile!

Când spunem că lenea este utilă, ne referim la lene în limite rezonabile. Nu vorbim despre acele cazuri în care, de exemplu, omul nu are bani pentru existență, dar stă întins pe canapea și nu face nimic.

Îți poți permite să fii leneș doar atunci când situația generală de viață este mai mult sau mai puțin favorabilă.

Și, de asemenea, trebuie să poți să fii leneș. Odihna trebuie să fie productivă. Jocurile pe calculator sau de noroc nu sunt recreere, pentru că îți consumă energia nu mai puțin decât munca grea.