”Fără televizor și telefon mobil”: 6 principii de educație de la o mamă milionară.

Dani Johnson a crescut într-o familie săracă, a născut un copil la 17 ani, a rămas fără adăpost la 21 de ani, iar la 23 de ani a câștigat primul său milion. Recent, femeia de afaceri de succes, mamă a cinci copii și bunică a câtorva nepoți, a vizitat Riga și în cadrul unui seminar a vorbit despre principiile ei de educație a copiilor.

”Călătoresc în diferite țări pentru a face părinții să reflecteze și să nu comită greșelile pe care le comit mulți părinți din Statele Unite. Copiii noștri sunt o nouă generație care este aproape pierdută, deoarece sunt obișnuiți să obțină tot ce își doresc în copilărie, iar când devin adulți trăiesc din indemnizația oferită de stat”, – a spus D. Johnson.

1. Scopul ar trebui să existe deja din copilărie.

Oamenii bogați înțeleg clar ce obiective ar trebui să aibă copiii lor. Da, ei educă viitori absolvenți de la Harvard, viitori directori de top, doctori sau președinți. Între timp, omul obișnuit naște și crește copiii cu gândul: ”poate vor avea noroc”.

„În familia prietenilor mei, care dețin o afacere de succes, fiul nu voia să învețe și nici nu știa ce să facă în viață. Atunci tatăl său a luat o decizie radicală și l-a trimis să lucreze timp de o săptămână într-un centru pentru persoanele fără adăpost, fără fonduri. O săptămână mai târziu, adolescentul s-a întors acasă cu dorința puternică de a studia și de a participa la afacerea de familie”, spune Johnson.

2. Fără televizor și telefon mobil.

Cine este cel mai bun prieten al unui copil „normal”? Cel mai probabil televizorul, computerul și telefonul mobil. Copiii lui Dani Johnson au primit primele telefoane la vârsta de 16 ani, primul computer a fost vechiul computer al tatălui lor, iar în casă nu există televizor.

„Copiii mei nu își permit un telefon mobil pentru că nu câștigă nimic. Telefonul mobil învață omul să nu-și organizeze timpul, iar televizorul arată modele greșite de viață. Ce te învață desenul animat SpongeBob? Un bărbat leneș, depravat, nihilist se bucură de felul în care i-a mințit pe ceilalți. Ți-ai dori ca fiii tăi să devină astfel de bărbați? Ți-ai dori un astfel de soț pentru fiica ta? Dacă nu te uiți la televizor timp de 30 de zile, poți scăpa de această dependență”, a spus D. Johnson.

3. Învață-ți copilul să iubească munca.

Se apropie weekendul și ce aud copiii? ”Slavă Domnului că în sfârșit e vineri; șeful meu este un porc; subordonații nu se supun, iar munca mea mă enervează.” Această atitudine învață copiii că munca este ceva rău, este grea și neplăcută. Copiii care sunt instruiți în acest fel nu vor dori să lucreze sau să-și înceapă propria afacere, spune Dani Johnson.

În familia ei, copiii fac treburile casnice simple încă de la vârsta de doi ani, iar până la 11 ani contribuția lor este deja destul de semnificativă. „Așa plătesc cazarea și masa în casa noastră. Nimic în viață nu este gratuit.” Ea nu folosește serviciile unei bucătărese, servitoare sau bone – familia se ocupă de toate treburile casnice.

În același timp, copilul trebuie să facă munca care nu-i place sau îl face să se încordeze – pentru că astfel își dezvoltă caracterul, voința. Dacă face doar ceea ce îi place, nu va obține niciun beneficiu suplimentar.

4. Nu ești un bancomat pentru copilul tău.

„Îi dau copilului meu 50 de dolari pe an pentru pantofi și îi cumpăr patru perechi de blugi. Din acești bani nu poți să-ți cumperi pantofi de lux, dar dacă îți dorești – du-te și câștigă bani sau așteaptă reducerile!” – spune Johnson, notând că trebuie să-ți asiguri copilul cu cele mai necesare lucruri, iar fanteziile și dorințele speciale trebuie să și le realizeze singur.

5. Cheltuiește sau economisește.

”Cheltuind bani fie cumperi lucruri inutile (și le oferi o educație bună și călătorii celor care vând aceste lucruri) fie îți înveți copiii că banii pot fi economisiți, câștigați și investiți.

Avem o regulă acasă: ”Economisește 10 dolari, iar eu îți dau încă 10. Când acumulezi suma, poți cumpăra doar acele lucruri care îți permit să crești și să te dezvolți: o bicicletă, un instrument muzical, o călătorie. Și nu cumpăra ceea ce cumpără alții! De regulă, acestea sunt lucruri inutile care doar ocupă spațiu.”

6. Învață-ți copilul să fie generos.

Majoritatea oamenilor de succes se disting prin generozitate emoțională și materială. Nu sunt invidioși și sunt foarte generoși. Învață-ți copilul ce este respectul. Nu întâmplător Biblia spune că 10% din câștiguri trebuie donate: copiii din familia ei dau orfanilor 10% din fiecare dolar câștigat. 20% sunt pentru odihnă și divertisment, iar restul merg în pușculiță – pentru viitor și implementarea ideilor.