8 semne ale unei prietene toxice și cum te protejezi de influența ei negativă.

Dragostea și prietenia – sunt valorile de bază care ne fac viața luminoasă și împlinită. Găsind oameni apropiați după spirit, încercăm să-i ținem aproape de noi. Dar o prietenie puternică nu întotdeauna trece testul timpului, iar uneori, una dintre părți are nevoie de ea mai mult decât cealaltă. Iată cum identifici prietenele toxice din mediul tău și te protejezi de „otrava” lor.

8 semne ale unei prietene toxice:

1. Încălcarea limitelor personale

Cum se manifestă: ea se supără dacă ai plecat undeva fără ea sau te-ai distrat cu alte cunoștințe. Poate veni la tine acasă sau la serviciu fără avertisment. Ea crede că are dreptul să intervină în toate planurile sau relațiile tale.

O astfel de prietenă îți va impune luarea deciziilor, iar acest lucru va duce la faptul că opinia ta va fi ștearsă din prietenie. Mai bine stabilește granițe imediat decât să suporți impulsurile ei insistente de a schimba tot ce se întâmplă în viața ta.

2. Complimentele dubioase

Cum se manifestă: „Arăți bine, dar poate că nu e stilul tău?” Ar fi neplăcut să auzi asta înainte de a pleca la o petrecere sau la o întâlnire importantă pentru tine. Sau: „Vorbești atât de amuzant când îți faci griji, ca o elevă!”

Acest lucru poate da naștere îndoielii de sine, te vei îndoi de cum arăți, ce spui, cum te comporți. Fiecare „compliment” va apărea în orice situație similară și te vei retrage în tine.

3. Resentimentele

Cum se manifestă: ai uitat să o suni după o zi de lucru sau pur și simplu ți-a zburat din minte, iar ea te acuză. Te elimină sau te blochează pe toate rețelele sociale. Le spune prietenilor că ești necinstită în ceea ce privește prietenia etc.

Astfel vei avea un sentiment de vinovăție care te va bântui în mod constant. Te vei învinui pentru cea mai mică „greșeală”, vei încerca să repari totul cu atitudinea și scuzele tale, poate cu cadouri. Într-o astfel de relație de prietenie vei avea mereu sentimentul de stângăcie pentru comportamentul și deciziile tale. 

4. Încălcarea acordurilor

Cum se manifestă: ați decis să petreceți o vacanță împreună sau să plecați într-o excursie în weekend. Ți-ai făcut planuri, ți-ai luat o zi liberă la serviciu, iar prietena ta anulează totul în ultimul moment, pentru că are o întâlnire. Această situație este permisă o dată, dar dacă se repetă, gândește-te dacă prietena ta te respectă. 

5. Invidia și condamnarea altor persoane.

Cum se manifestă: ea îi critică constant pe ceilalți, îi condamnă, își varsă asupra ta emoțiile și opiniile negative.

Toxicitatea ei se poate transmite, vei începe să privești oamenii în același mod, iar evaluarea ei se va oglindi. Va fi dificil să percepi oamenii fără condamnare și negativitate, acest lucru îți va afecta mediul și calitatea vieții.

6. Lipsa suportului

Cum se manifestă: atunci când iei o decizie importantă, te confrunți cu critici și respingere din partea ei. Astfel îți va fi teamă să nu faci alegerea greșită, ți se vor naște îndoieli, ceea ce va duce la scăderea stimei de sine. 

7. Îți copie personalitatea. 

Cum se manifestă: prietena ta cumpără aceleași lucruri ca și tine, îți copiază stilul, comportamentul, vorbirea, preferințele. Ești un influencer pentru ea. Nu este chiar atât de rău, dar dacă motivul constă în gelozie și lipsa propriei imaginații, gândește-te dacă ești interesată de o prietenie bazată pe imitație. 

8. Drama

Cum se manifestă: ea exagerează întotdeauna totul și vorbește doar despre problemele și sentimentele ei. 

Dacă tinzi să-ți susții prietena doar în subiectele care o interesează, în curând vei începe să faci același lucru cu viața ta. În loc să observi ce este bine, riști să-ți scazi nivelul de trai și să atragi doar lucruri rele.

Cum mediul toxic îți afectează viața? 

– îți absoarbe energia (după o astfel de comunicare, te simți obosită și ai o stare de spirit proastă);

– te manipulează cu sentimentele de vinovăție și rușine (pentru a-ți influența opinia sau comportamentul);

– îți omoară scopurile (sau „îți taie aripile” cu neîncrederea ei, are o atitudine sceptică față de visurile tale);

– îți limitează creșterea (de aici se declanșează regula „nu ieși în evidență”).

Din păcate, nimeni nu ne-a învățat psihologia comunicării la școală. Și cum să răspundem la criticile unui prieten, nu știm. Tăcem, ne supărăm, nu mai comunicăm sau, dimpotrivă, suntem agresivi. Dar acest lucru se poate face foarte simplu. Trebuie să stabilim limite:

– Vorbește despre sentimentele tale pozitive față de prietenul/prietena ta. De exemplu: „Te iubesc foarte mult ca prietenă…”, sau „Îți respect părerea” sau „Apreciez că îți faci griji pentru mine.” etc .;

– Vorbește despre emoțiile tale negative privind situația. De exemplu: „… dar mă enervează / mă supără / mă doare când tu…”;

– Sugerează o soluție. De exemplu: „De aceea îți sugerez să nu discuți despre asta”.

Uneori, „eliminarea” unui prieten toxic din mediul nostru ne eliberează atât de multă energie, încât există un salt brusc. Toată energia se îndreaptă spre realizarea obiectivelor. Și mediul se schimbă. Apar prieteni și parteneri noi, cei care cred în noi, nu ne limitează libertatea de opinie, sunt pe aceeași lungime de undă cu noi.