Cum depășești mai ușor perioada concediului de maternitate: 7 sfaturi utile pentru mamele obosite.

Concediul de maternitate – este o perioadă specială, în care femeia își trăiește prea puțin viața. Mă refer la tot ceea ce înainte îi oferea plăcere, energie și dezvoltare: munca, călătoriile, ieșirile cu prietenele la cafea etc.

Acest articol este dedicat tuturor mamelor care își iubesc copiii, dar care au obosit de curățenia, spălatul și călcatul veșnic, au obosit de grijile pentru bebeluș, de incapacitatea de a mânca, de a dormi și de a merge la toaletă, de monotonia vieții care durează câțiva ani.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să depășești mai ușor această perioadă:

1. Ieși undeva fără copil.

Uneori este extrem de important să-i oferi tatălui sau bunicilor posibilitatea de a avea grijă de copil și de a ieși undeva singură. Când simți că ești la limită, dar există cineva care te poate înlocui o oră-două, sună-ți prietenele și ieși cu ele. Este important nu numai să mergi la cafenea, ci și să reziști tentației de a vorbi tot timpul despre ce pictează copilul tău și ce durere de gât a avut. Acest timp este doar al tău.

2. Fă ceea ce îți place.

Dacă ai oportunitatea de a face ceea ce îți place (muncă, hobby-uri, orice) și ai puterea să o faci – asigură-te că o faci! Nu asculta bunicile și mătușile „bune” care te privesc cu reproș și îți spun: „Ar fi mai bine dacă ai avea grijă de copil, în loc să-l abandonezi și să pleci la muncă!” Crede-mă, micuțul tău doar va beneficia dacă alături de el va fi o mama fericită și nu o mamă deprimată care 24/7 nu-l părăsește nicio clipă.

3. Permite-i soțului și rudelor să te ajute mai mult.

Cere-le ajutor, asumă-ți riscuri. În timp ce tatăl iese cu copilul la plimbare, vei avea o oră sau două pentru a bea cafeaua în liniște și a privi un nou episod din serialul tău preferat. Apropo, bărbații se pricep mult mai bine la a-și învăța băieții cum să se cațere în copaci, cum să tragă dintr-o praștie sau 20 de mărci de mașini.

4. Ai grijă de aspectul tău.

Da, viața ta acum este în mare parte acasă sau în curte. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la tine. Și nu este vorba de a te îngriji pentru cineva. Fă-o pentru tine. Este foarte important să-ți menții respectul de sine, să te placi. Îngrijește-ți silueta după naștere. Machiajul ușor și manichiura îngrijită te vor face să te simți diferit.

5. Stabilește legături noi. 

Cercul tău de interese și stilul tău de viață acum s-au schimbat prea mult. Dar va fi înlocuit de persoane noi. Nu este nimic mai ușor decât să faci cunoștință cu o altă mămică pe terenul de joacă. Copiii apropie oamenii, crede-mă. Chiar și cei mai puțin sociabili oameni pot stabili cu ușurință legături noi.

6. Nu te plimba cu copilul când doarme.

Dedică acest timp odihnei și plăcerii. Atât de scurt și numai al tău. Încearcă să fii acasă atunci când copilul doarme. Și nu te grăbi să faci imediat curățenie sau să gătești. Da, acesta pare a fi singurul moment pentru treburile casnice. Dar! Nu vei rezista prea mult. Mai bine odihnește-te o oră și întâlnește-ți soțul de la serviciu mulțumită de viață. Iar cina o puteți pregăti împreună.

Și acceptă faptul că nu vei avea ordine perfectă în casă atât timp cât ai copii mici. Poți face curățenie o jumătate de zi, dar micuților le va lua 15 minute să readucă haosul în casă. Nu merită să-ți irosești odihna sfântă pentru asta. Cu excepția cazului în care curățenia te ajută să scapi de stres.

7. Visează! Infectează-te cu idei noi.

O mamă fericită, frumoasă, încrezătoare, care poate rezista capriciilor bebelușului, care se descurcă fără să țipe – poate fi recunoscută după scânteia în ochi. Nu-ți amâna interesul pe mai târziu! Nu-ți fie teamă că nu ai suficient timp! Ai încredere în soțul tău, acesta te va ajuta să găsești câteva ore pe săptămână/zi pentru visurile și ideile tale.