Oboseala are multe fețe: 6 tipuri de oboseală și cum să le învingi.

Oboseala – este prețul nostru pentru libertate, explică psihologul Alain Ehrenberg în cartea ”Tired of Being Yourself”. Încercăm să facem un milion de lucruri, ne divizăm între locul de muncă, apeluri telefonice, e-mailuri, probleme de familie și alte responsabilități.

Oboseala – este o reacție de apărare, este modul organismului de a ne proteja de viața nebună – deci, poate fi privită și într-un context pozitiv.

Oboseala are multe fețe, așa că trebuie analizată din punctul de vedere al psihologiei, medicinei și sociologiei.

1. OBOSEALA PROFESIONALĂ

Sentimentul de oboseală cauzat de muncă este influențat de interesul față de muncă, de semnificația sa, de recunoașterea meritelor, încurajarea superiorilor și alți factori.

Dacă jobul tău este lipsit de diversitate, cel mai probabil vei suferi de emoții negative, care vor fi percepute ca oboseală. Iar dacă ceea ce faci nu poate fi realizat din cauza lipsei de fonduri și de timp, sentimentul copleșitor de neputință poate exacerba sentimentul de epuizare.

Cum poate fi învinsă:  

Nu ești pregătită să-ți schimbi locul de muncă? Atunci poți încerca să găsești un sens acolo unde nu există. Colegii sau șeful nu-și exprimă emoțiile în legătură cu munca ta? Fii prima care începe o conversație. Subliniază-ți rolul, de exemplu, în încheierea unei afaceri importante.

2. OBOSEALA EMOȚIONALĂ

Toamna este perioada tradițională a oboselii: lipsa vitaminelor, lumina soarelui, frigul – toate acestea au un efect negativ asupra noastră. Se instalează și oboseala emoțională: nu te simți la cel mai bun nivel, nu faci nimic, ești nemulțumită de tine și de lume, crezi că nu vei reuși nimic, te scufunzi treptat în depresie. Iar lista de lucruri de făcut este în creștere, exacerbând această stare.

Cum poate fi învinsă?

Răbdarea și rezistența au limite. Trebuie să acumulezi emoții pozitive. În primul rând, încearcă să realizezi că ți-ai asumat prea multe. Gândește-te ce lucruri pot fi reprogramate pentru luna următoare sau externalizate. Nu vei avea senzația că ești obligată să faci asta, ceea ce înseamnă că nu va exista sentimentul de vinovăție pentru că nu poți face ceva.

3. OBOSEALA HORMONALĂ

„Cu câteva zile înainte de sfârșitul ciclului, unele femei simt o oboseală specifică, – explică medicul ginecolog-endocrinolog Claire Briquet. – Este de obicei cauzată de încălcarea raportului dintre estrogen și progesteron, doi hormoni feminini. Acest dezechilibru provoacă iritabilitate și pierderea energiei. În timpul menstruației, scăderea bruscă a nivelului de hormoni provoacă un alt tip de oboseală: dezgust pentru orice.

În plus, sângerarea abundentă duce la oboseală fizică din cauza lipsei de fier, iar durerea abdominală slăbește sistemul nervos. La o vârstă mai matură, scăderea nivelului de estrogen provoacă oboseală, care pare copleșitoare.”

Cum poate fi învinsă?

Dacă recunoști aceste simptome sau descoperi că oboseala este asociată cu o anumită perioadă a ciclului, discută cu medicul tău.

4. OBOSEALA ALIMENTARĂ

Mâncarea, de asemenea, poate provoca senzația de epuizare. După mese, carbohidrații rapizi (fursecuri, pâine albă, bomboane) cresc nivelul zahărului din sânge și determină pancreasul să elibereze doze mari de insulină pentru a reduce nivelul său. Acest lucru duce la hipoglicemie – scăderea nivelului de zahăr din sânge – însoțită de o senzație de letargie.”

O altă perioadă critică este la trei sau patru ore după masă, dacă mâncarea a fost grasă și grea. Astfel de alimente sunt digerate lent și necesită multă energie.

Cum poate fi învinsă? 

Mănâncă de 3-4 ori pe zi. Dimineața optează pentru carbohidrați lenți (pâine cu tărâțe, fructe, fulgi de ovăz). Aceștia îi vor da organismului un plus de energie. Mănâncă alimente proteice și legume la prânz și cină. Evită gustările la fiecare oră și nu mânca din mers. Și, desigur, bea apă pentru a ajuta organismul să se curețe de toxine.

5. OBOSEALA FIZICĂ

„Dacă simți oboseală musculară după o zi în care ai stat picioare sau te prăbușești imediat după ce ai jucat baschet cu fiul tău doar 15 minute, acestea sunt simptome alarmante”, spune Stefan Kashua, autorul cărții ”Is Sport Good for Your Health?” Corpul semnalează că forma ta fizică este departe de a fi optimă. „Fă sport în mod regulat, fără stres epuizant, asta te va ajuta să te simți mai bine. Exercițiile regulate măresc rezistența și stimulează eliberarea endorfinelor”, subliniază specialistul.

Cum poate fi învinsă?

Cel mai simplu antrenament de recuperare este mersul pe jos, ciclismul, înotul. Pentru a profita la maximum de ele, trebuie să intri în ritm treptat.

6. OBOSEALA CAUZATĂ DE SOMNUL NECORESPUNZĂTOR

„Pentru a se recupera, creierul are nevoie de faze complete de somn profund și paradoxal (aproximativ o oră și jumătate)”, explică Stefan Kashua. – Faza de somn profund este necesară pentru procesarea informatiilor primite în timpul zilei și organizarea acestora. Când această fază este întreruptă, capacitatea de memorie și concentrarea scade.”

Faza paradoxală ( faza de vis) te ajută să faci față oboselii și să-ți restabilești forțele. Dacă omul este lipsit de ea, își va încheia zilele într-un spital de boli psihice. Zgomotul, patul inconfortabil și alte lucruri mărunte provoacă micro-treziri.

Drept urmare, o fază este înlocuită cu alta imperceptibil și ciclul nu se termină și te trezești obosit.

Cum poate fi învinsă? 

Dacă ai un copil mic, atunci trebuie să te împaci o perioadă cu oboseala cauzată de lipsa somnului. În celelalte cazuri, trebuie să iei măsuri. Dacă partenerul tău sforăie – mergeți la medic și tratați afecțiunea, îmbunătățește izolarea fonică a pereților și ferestrelor, schimbă salteaua cu una mai confortabilă. Ai grijă ca nimic să nu-ți deranjeze somnul.