Răbdarea – cine are nevoie de asta? Omul se naște pentru a trăi bine, nu rău.

Un subiect atât de relevant pentru multe femei de la noi:

Vecina noastră își tolerează soțul de patruzeci de ani. De-a lungul vieții bărbatul a consumat alcool, a înșelat-o, a insultat-o, nu i-a dat bani, iar ea se laudă cu medalia victimei și declară cu mândrie că familia s-a menținut doar datorită rezistenței ei.

Într-o zi fusese cu copiii în pădure după ciuperci. Era o toamnă rece. Ploaia le-a transformat puloverele calde în cârpe umede. Copiii i-au cerut să se întoarcă, ascunzându-și mâinile în mânecile jachetelor subțiri. Erau obosiți, înghețați, abia și-au târât picioarele, dar au adunat un sac plin cu ciuperci.

Se bucurau că le va ajunge pentru toată iarna: și pentru ciorbă, și pentru cartofi, și pentru plăcinte. În acea zi bărbatul a intrat beat în casă și a început să țipe că femeia nu a pregătit cina. Ea a pus tigaia pe foc, dar el se înfuriase deja. Văzând ciupercile, s-a urcat cu cizmele peste ele și a început să le calce în picioare.

Această familie are o mulțime de astfel de povești.

Acum, femeia se plânge că nu a văzut nimic în viața ei: nu a mâncat o bucată de plăcintă proaspătă, nu a purtat o haină de blană și nu a mers mai departe decât satul ei.

Fiicele au crescut și au părăsit cuibul părintesc. Uneori își sună mama și îi reproșează traumele copilăriei și vizita forțată la psiholog. O acuză că nu își pot aranja viața personală, deoarece văd în fiecare bărbat un tiran. Ea se justifică cu lacrimi în ochi că doar a vrut să le păstreze tatăl. Fetele sunt categorice: „Oare am avut tată?”

Femeia oprește conversația și se grăbește la soțul ei. El a băut până când a suferit trei accidente vasculare cerebrale și acum este o ”legumă”. Ea este nevoită să-l hrănească cu lingura și să-l îngrijească.

Răbdarea – cine are nevoie de asta?

Poți suporta durerea nașterii și cea sufletească. Nopțile nedormite când bebelușul are dureri de burtă. Ciudățeniile adolescenței și maximalismul tineresc. Vreme rea, iarna lungă, ciudățeniile părinților în vârstă. Blocajele în trafic, dacă ești deja blocat.

Dificultățile în momentul rezolvării problemelor de trigonometrie. Ceea ce nu poate fi influențat, schimbat, îmbunătățit. Orice altceva, dacă poate fi corectat, trebuie corectat.

De exemplu, comportamentul nedemn al bărbatului, munca pe care o urăști, durerea de cap sau orice altă durere, minciuna, trădarea, umilirea. Schimbă-ți soțul, apartamentul, locul de muncă, gândurile, setările și atitudinea față de viață.

Un jurnalist spunea: „Să tolerezi – este un lucru nefiresc, pentru că omul se naște pentru a trăi bine, nu rău”.