Dacă urăști sunetul pe care îl fac alți oameni, s-ar putea să fii un geniu.

Ai observat vreodată că te irită sunetele oamenilor atunci când înghit, își pocnesc degetele, respiră zgomotos, strănută, își suflă nasul, fluieră, lovesc cu degetul pe masă?

Dacă da, atunci ești unul dintre acești oameni nefericiți care se confruntă cu o tulburare mintală numită misofonie.

Dacă definim termenul „misofonie”, atunci acesta poate fi descris ca ură față de sunete. Dar, în realitate, persoanele care suferă de misofonie nu urăsc toate sunetele, mai degrabă există anumite sunete care le provoacă o ură aproape incontrolabilă.

Cei care suferă de această boală, de îndată ce aud unul dintre sunetele care îi enervează, nu sunt capabili să-l filtreze și să se concentreze pe altceva. Ei devin obsedați de acest sunet și au un impuls irezistibil de a le spune oamenilor să nu mai facă asta… imediat!

Și nu este vorba de o mică supărare, ci despre o tulburare psihică foarte reală în care anumite sunete îi provoacă omului emoții extrem de puternice, care pot avea un impact negativ asupra vieții sale sociale.

Adesea, această tulburare îi rănește cel mai mult pe cei dragi. Și pot apărea certuri din senin. 

Acum imaginează-ți cât de dificil este cu o astfel de tulburare mentală în aproape orice loc de muncă… Mediul de lucru poate deveni o sursă constantă de stres și anxietate. Zi de zi, să stai lângă cineva care scoate sunete extrem de enervante, nu poate fi comparat decât cu o tortură sofisticată. Acest lucru aproape sigur scade concentrarea și poate avea un impact negativ asupra performanței.

Există un remediu pentru această tulburare mintală?

Persoanele care suferă de misofonie nu vorbesc despre starea lor, pentru a nu jigni oamenii și pentru a nu deveni obiectul glumelor. Iar atunci când își fac curajul să vorbească despre asta, sunt acuzați de hipersensibilitate. Li se spune că trebuie să suporte, să nu-și verse nervii pe alți oameni din cauza unor fleacuri.

Istoricii au dovezi incontestabile că genii de renume mondial precum Charles Darwin, Anton Cehov și chiar Marcel Proust erau atât de iritați de zgomotul străin încât pentru a face ceva, erau nevoiți să-și introducă dopuri în urechi, iar Proust chiar și-a izolat pereții biroului pentru a crea o cameră cât mai izolată de zgomot.

Un studiu recent realizat de cercetătorilor de la Universitatea Northwestern, la care au participat peste 100 de persoane, a arătat că incapacitatea de a filtra anumite informații din simțuri este foarte adesea combinată cu creativitatea.

Nu există medicamente pe care le poți folosi pentru a scăpa această afecțiune. Totuși, îți poți face viața mai ușoară – dacă, bineînțeles, obții sprijinul celor care te înconjoară. Încearcă să le explici membrilor familiei, prietenilor și colegilor cât de rău îți fac unele sunete și roagă-i să se abțină de la ele, dacă este posibil. 

Dacă mediul tău de lucru este plin de ceea ce te enervează, vorbește cu șeful tău pentru a te muta în alt loc. Cine știe, poate așa vei obține propriul birou!

Unii oameni susțin că hipnoterapia i-a ajutat să scape parțial de aceste simptome.