3 sfaturi utile care te vor ajuta să scapi de anxietate.

Fiecare dintre noi cunoaște sentimentul de anxietate, frică, tensiune și chiar panică. În diferite perioade ale istoriei, psihologia a interpretat această condiție în diferite moduri.  Acum este dovedit științific că ceea ce simțim se supune schimbărilor.

1. Când îți schimbi gândurile, ți se schimbă și sentimentele.

În psihologie există mai multe teorii despre ceea ce provoacă anxietatea. Dacă ești anxios, atunci ai permis să ți se întâmple ceva groaznic în imaginația ta. De exemplu, ți-e frică să zbori. Când un avion intră în turbulențe, te gândești: „Este pe cale să cadă”. Apoi vizualizezi un avion în flăcări. Frica te paralizează. De fapt, nu turbulența în sine îți provoacă panică, ci mesajele negative pe care ți le trimiți.

Ce sa faci? Budismul ne învață că suferința umană nu apare din cauza realității, ci din cauza modului în care o evaluăm. Martin Seligman, părintele psihologiei pozitive scrie următoarele:”Depresia apare din formele obișnuite de gândire învățate în timpul vieții. Dacă schimbăm aceste obiceiuri, o vom vindeca.”

Practic, trebuie să-ți inversezi fluxul gândurilor după eșec. În acest scop, de exemplu, sunt potrivite cifrele obiective. Când te simți un ratat financiar, găsește cifra salariului mediu din țara ta. Dacă crezi că nu-i acorzi corpului tău suficient timp, numără câte ore ai petrecut la sală în ultima lună.

2. Înfruntă-ți monstrul

Cauza creșterii anxietății este evitarea. Eviți ceea de ce îți este frică. Dacă ești timid, eviți oamenii. Dacă ți-e teamă de înălțime, nu te vei urca niciodată pe acoperiș.

Ce să faci? Dacă îți este frică de șerpi, poți ține în mână un șarpe inofensiv. La fel se întâmplă și cu problemele care apar în viața de zi cu zi. Tehnica expunerii: atunci când stăm față în față cu frica noastră suficient de mult timp, anxietatea dispare de la sine. Aceasta este una dintre proprietățile sale – nu poate dura pentru totdeauna.

David Burns, psihoterapeut, scrie: „Cei mai mulți oameni, atunci când se confruntă cu frica lor încearcă să scape de ea cât mai curând posibil. Mulți terapeuți cad în aceeași capcană. Ei învață oamenii anxioși să se relaxeze și să controleze anxietatea. Aceste strategii nu fac decât să întărească ideea că anxietatea este periculoasă și trebuie îmblânzită.”

3. Nu acumula emoții în tine.

Uneori oamenii încearcă să arate buni în fața tuturor. Ei se tem nu numai de conflicte, ci și de sentimentele negative care apar. Aceasta este cauza anxietății conform modelului emoțiilor ascunse. Încerci să-ți ascunzi sentimentele dificile, dar o faci atât de repede, practic automat, încât nu-ți dai seama. Dar ele nu dispar, ci găsesc o cale de ieșire sub forma anxietății.

Ce să faci? Trebuie să identifici problema sau sentimentul care provoacă anxietatea. De obicei, este ceea ce te îngrijorează acum și nu vine din copilărie, așa cum te-ai obișnuit să crezi. Adesea, este ceva destul de evident – eșec la locul de muncă, furie față de un prieten. Odată ce ai găsit problema, trebuie să-ți exprimi sentimentul sau să faci ceva în privința lui. În cele din urmă, vei învăța să înțelegi mai bine ceea ce simți.

Uneori, în spatele unui atac de panică poate exista furia care nu a găsit o cale de ieșire. Iar tergiversarea la locul de muncă și teama de a fi concediat pot indica că nu mai ești mulțumit de poziția ta actuală. Uneori, anxietatea este un semnal pe care corpul îl folosește pentru a-ți spune: „Hei, ești supărat de ceva. Ocupă-te de asta.”