”Eu și soția mea ne-am înșelat reciproc. Cum să verific dacă acum este fidelă?”

”Suntem căsătoriți de 15 ani, avem trei copii. Când s-a născut primul copil, mi-am înșelat soția, dar nu am plecat. Am rămas în familie. Acum am descoperit că se întâlnea cu un tânăr când se presupune că era la serviciu. Acasă ne-am certat și mi-a spus că acum suntem pe picior de egalitate și că nu mă mai iubește demult, dar nici nu vrea să mă lase să plec. Am convenit să nu ne mințim, să nu mai ascundem nimic și să nu corespondăm cu alte persoane. Doar în scop de serviciu. 

Am sentimente ciudate și insomnie. Acasă totul este în regulă, o ajut cu tot ce îmi cere. Am preluat copiii, pentru că programul de lucru mi-l fac singur. Dar recent am observat că a început să stea mult timp în messenger, deconectează telefonul noaptea, deși la serviciu ar trebui să fie mereu în contact. 

Ar putea însemna asta că soția mea nu a încetat să comunice cu acel tânăr? Nu-mi arată telefonul și nu mi-l dă. Deși al meu este întotdeauna disponibil.”

K., 35 de ani

Răspunsul psihologului: 

K., insomnia și sentimentele ciudate sunt anxietate, care a început să se manifeste în simptome pentru că nu o iei în serios, nu deschizi subiectul loialității și stabilității. Și numai soția ta îți poate răspunde la întrebări într-o conversație deschisă.

În schimb, cauți claritate în afară (psihologi) și formulezi întrebarea de parcă am fi investigatori sau clarvăzători: a încetat să mai comunice sau nu? Și mai încerci să „cumperi” încrederea soției preluând funcționalitatea familiei (copiii, gospodăria). Dar nu funcționează.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să refuzi să o ajuți și să o provoci la o conversație într-un mod dur. În acest caz te pot ajuta alte metode decât cele pe care le folosești acum. Care?

– Clarifică, dacă soția ta într-adevăr este cea mai bună femeie pentru tine. Și oare o alegi acum ca soție? Sau comportamentul tău este doar o încercare de a menține „fațada de familie”? Sună destul de dur, dar adevărul este următorul: dacă nu aveți nevoie unul de celălalt, atunci de ce sunteți împreună? Noi, oamenii avem nevoie de familie pentru bucurie, nu pentru suferință. În continuare există două căi de ieșire: să eliminați suferința fie la starea civilă (opțiune simplă), fie prin terapie.

– Dacă încă aveți nevoie unul de celălalt, ar trebui să contactați un psihoterapeut de familie. Orice trădare este un simptom al crizelor. Iar cauzele crizelor sunt destul de profunde. În metoda terapiei sistemice există tehnologii de lucru cu trădarea, modalități de gestionare a crizelor și de restructurare a sistemului familial.

– Fiecare dintre voi aveți motive personale pentru care ați ales la un moment dat să nu vorbiți deschis despre nemulțumirile voastre, dar tu ai decis să obții plăcere în afara căsătoriei. 

De obicei, simptomele anxietății dispar în momentul în care există speranță pentru ceva mai bun, pentru schimbare. De aceea, sunt sigură că, dacă veți lua măsuri constructive, totul va fi bine. Mult succes K.,!

new