4 sfaturi care te vor învăța cum să te iubești și să ceri asta de la alții.

Astăzi foarte des ni se recomandă să ne creștem stima de sine și să ne iubim, în caz contrar nimeni nu ne va aprecia și nu ne va iubi. Cu siguranță acesta este un adevăr, dar din anumite motive toată lumea uită că este ușor de spus, dar nu este ușor de făcut. De aceea, este foarte important să stăpânim instrumentele care ne cresc stima de sine.    

Iată câteva dintre ele:

1 Alege-ți cu grijă cercul social

Exclude din mediul tău oamenii care îți reduc în mod constant stima de sine. De exemplu, criticii și oamenii toxici sunt o companie proastă. Alături de ei, subconștient începi să-ți pui la îndoială meritele și realitatea obiectivelor tale. Potrivit acestor oameni faci totul greșit – alegi țara greșită pentru vacanță, cheltuiești banii pe lucruri greșite etc. Scopul lor este să se afirme, iar generarea complexelor este o consecință. 

O altă categorie neplăcută de oameni sunt cei care se plâng constant. Ei sunt mereu nemulțumiți, caută răul din toate și absorb energia din oameni, plângându-se constant. Atunci când te asociezi cu astfel de oameni, primești automat nesiguranță și dispoziție proastă.    

2 Comunică activ cu oamenii pozitivi.

Această regulă decurge din cea anterioară, excluzând persoanele negative, le atragi pe cele pozitive. Cei care te laudă au un efect pozitiv asupra evaluării tale, chiar dacă ți se pare că nu este pe deplin meritat. Să vezi alături oameni care sunt fericiți de succesul tău – este o modalitate excelentă de a deveni mai încrezătoare. Această categorie de prieteni este încărcată pozitiv, ei nu au voință slabă, ei înșiși tind spre succes, respectiv, au un efect benefic și asupra mediului lor. Iar prietenii care te trag în jos, te asigură că nu vei reuși – ei înșiși nu sunt capabili de nimic și nu-ți doresc victorii.  

3 Acceptă complimentele

Nu mai răspunde la complimente în mod negativ. ”Azi am dormit suficient.” – este un răspuns prost atunci când ți se spune că arăți grozav. Învață să mulțumești pentru cuvintele frumoase și nu încerca să te justifici. Să recunoști că meriți complimente, chiar dacă din copilărie ai fost convinsă de altceva – este o sarcină dificilă, dar realizabilă.

4 Nu te critica 

Nu te mai critica din orice motiv, nu vorbi de rău despre tine, chiar și cu umor. Este ciudat să te evaluezi transmițând altora că nu ești foarte bună. Învață să te gândești mai des la avantajele tale și mai rar la dezavantaje. Nu uita să-ți exprimi victoriile, nu-ți fie teamă să le distribui pe rețelele sociale. Stima de sine poate avea de suferit ca urmare a unor experiențe și nu este ușor să scapi de setările negative. În mod ideal, găsește această experiență și proceseaz-o. Dar trebuie să te concentrezi pe experiența pozitivă.