3 sfaturi care te vor ajuta să-ți îmbunătățești relațiile cu ceilalți.

Pentru a fi în armonie cu cei din jur, nu trebuie să-i schimbi pe ei, ci să lucrezi constant asupra ta. Există obiceiuri autodistructive în comunicare la care trebuie să renunți treptat. Dacă ții cont de aceste 3 sfaturi, comunicarea ta cu alte persoane cu siguranță se va îmbunătăți. 

1. Nu încerca să ai mereu dreptate.

Unii oameni vor să aibă dreptate tot timpul. Pentru ei este atât de important să-și demonstreze punctul de vedere, încât conversația capătă un ton agresiv, iar interlocutorul este obligat să ia o poziție defensivă. Cu o astfel de persoană este dificil și chiar neplăcut să comunici. Ea nu vrea să audă argumente, se menține pe poziție și face presiune asupra ta. 

De cele mai multe ori acest comportament este asociat cu dorința omului de a se proteja atât pe sine, cât și convingerile sale, dar totul se dezvoltă în atacuri incontrolabile. El se îndoiește de sine, i se pare că toată lumea strigă: ”Greșești, nu știi nimic.” Drept urmare, relațiile cu familia și prietenii se deteriorează, nimeni nu vrea să simtă o asemenea presiune asupra lor.

Chiar dacă ești 100% sigur că ai dreptate, fii calm, nu „ataca” pe nimeni cu argumentele tale. Așa vei fi considerat îngâmfat și plictisitor. Dacă îți permiți uneori să iei partea altei persoane, se va simți mai degrabă ca un dialog.

2. Gestionează-ți furia

Furia este o emoție naturală pe care o experimentează toată lumea. Te poți înfuria pe cei dragi, pe copii, pe animalele de companie, pe stat și vânzătorul din magazin, dar trebuie să poți lucra productiv cu acest sentiment. Acest lucru este important pentru tine și sănătatea ta mintală.

Data viitoare când te enervezi, mai întâi fă o pauză. Nu acționa din impuls. Odată ce începi să-ți arăți furia în mod deschis, doar vei distruge relațiile cu ceilalți. În 10 secunde vei exprima tot ce gândești, iar după aceea nu vei mai putea întoarce nimic înapoi. 

Nu merită nici să-ți suprimi furia – acest lucru duce la numeroase tulburări în activitatea organelor și sistemelor interne. Cel mai bine este să abordezi furia conștient și să o elimini. Gândește-te, ce a declanșat aceste emoții? Formulează cât mai corect acele principii care au fost încălcate în raport cu tine. Amintește-ți că omul care își apăra calm poziția, cu siguranță va auzit de adversarul său.

3. Nu lua lucrurile rele personal.

Unii oameni sunt dispuși să ia toate comentariile personal – aceasta este o concepție greșită. Dacă accepti criticile altora și crezi că este vorba doar despre tine, este timpul să scapi de asta. Nimeni nu a vrut să te jignească, este foarte important să înțelegi ce a vrut să spună cu adevărat persoana și ce semnificație se ascunde în cuvintele sale.

Arta comunicării este o muncă care nu se oprește niciodată. Dacă vrei să construiești relații armonioase și fructuoase cu ceilalți, începe cu tine și treptat vei observa că totul se schimbă în bine.