3 lucruri pentru care femeia nu ar trebui să se justifice în fața nimănui.

De foarte multe ori femeile se justifică pentru viața lor, explicând de ce nu arată ca în reviste. Sunt nevoite să spună de ce nu au greutatea ideală, de ce nu sunt încă căsătorite, nu au copii, de ce în casă nu domnește curățenia ideală și stilul hygge, de ce în frigider sunt produse semifabricate în loc de supa proaspăt preparată pe aragaz. De fapt, există prea multe stereotipuri în societatea noastră și dacă femeia nu vorbește prima și nu le elimină, atunci este considerată o femeie leneșă.

Problema este că multe dintre aceste stereotipuri nu au nicio bază. Ele doar otrăvesc viața femeilor și le lipsesc de speranță. Iată 3 dintre ele:

  1. Nu trebuie să-ți ceri iertare pentru dezordinea din casă.

Se crede că dacă apartamentul unei femei este dezordonat, dacă chiuveta este plină cu vase murdare, iar prin casă sunt împrăștiate lucruri, atunci vedem în fața noastră o gospodină leneșă.

De fapt, o casă dezordonată nu este un semn al slăbiciunii și lenei, ci prima dovadă că femeia are nevoie de ajutor. Dacă vezi dezordine – fie femeia este bolnavă, fie lipsită de speranță.

Neglijarea curățeniei – este primul lucru care apare în momentul suprasolicitării sau depresiei. Dacă una dintre prietenele sau rudele tale a renunțat brusc să facă ordine în casă, este foarte probabil ca acesta să fie primul semn că în viața ei se întâmplă ceva cu adevărat rău.

2. Nu trebuie să-ți ceri scuze pentru silueta ta.

Pe lângă aspectul casei tale, nu trebuie să-ți ceri iertare pentru silueta ta, să-ți fie rușine și să explici de ce „s-a întâmplat” așa. Oricât s-ar vorbi despre genetică, despre faptul că cea mai frecventă cauză a obezității sunt bolile (și da, tulburările de alimentație, de asemenea sunt o boală), despre legătura dintre excesul de greutate și nivelul de trai, majoritatea oamenilor continuă să creadă că problema este în comportamentul alimentar.

Situația cu greutatea în exces este foarte asemănătoare cu situația dezordinii din casă. Nimănui nu-i place să trăiască în mizerie, nimeni nu vrea să fie gras. Însă motivele în nouă cazuri din zece nu sunt lenea, ci circumstanțele care nu pot fi depășite.

Înainte de a te rușina de greutatea ta, întreabă-te dacă ai cu adevărat acces la medicamente de calitate, ai capacitatea de a-ți reface complet dieta, ai timp pentru sport, bani pentru psihoterapie și, în general, o „zonă de confort” – o viață liniștită fără stres? Nu? Atunci nu te mai învinovăți.

3. Nu trebuie să te justifici pentru realizările modeste.

Astăzi o altă tendință obligatorie este – succesul. Succesul pare a fi ceva clar, dar nimeni nu știe cum arată exact. Cariera – dar nu se știe în ce funcție și în ce companie. Probabil că veniturile – dar nici aici nu este clar când poți fi mândră de salariul tău – ai nevoie de douăzeci de salarii minime sau o sută? Poate că familia, dar nu există claritate dacă este suficient să ai soț și copiii sau mai există și cerințe față de calitatea lor? Căsătoria este un indicator separat al succesului feminin.

Vina și rușinea ne împiedică să trăim. Din când în când renunță la aceste sentimente și vei vedea cât de ușor îți va fi. Iar timpul și efortul economisit poate fi investit în ceva cu adevărat util: pentru a înțelege de ce nu cântărești atât cât ți-ai dori și dacă trebuie să schimbi ceva. Pentru experimente culinare. Pentru lectură și reflecții dacă nu ar trebui să-ți schimbi domeniul de activitate. Pentru plimbări cu copiii. Indiferent pentru ce, oricum este mai bine decât să te învinovățești.