Cum să-ți controlezi emoțiile – 7 metode eficiente recomandate de psiholog.

Sentimentele – sunt experiențele omului, lumea sa interioară. Emoțiile sunt sentimentele aruncate înafară. De fapt, ambele fenomene sunt similare.

Frica ne ajută să reacționăm la pericol, anxietatea – să ne pregătim pentru amenințare. Dragostea leagă inimile cu nodul căsătoriei. Remușcarea sinceră devine un obstacol în calea repetării greșelilor. Furia ne obligă să respingem atacul.

Este imposibil să controlăm procesul, dar nu și comportamentul.

Să acționăm mereu pe baza sentimentelor este o tactică greșită, care va duce la consecințe triste: divorț, pierderea prietenilor, întâlnirea cu alți dușmani.

De ce este important să-ți controlezi emoțiile?

Imaginează-ți în ce culori va străluci viața ta când vei învăța să-ți controlezi emoțiile. Lumea îți va părea mai ușoară și mai prietenoasă. Astfel îți vei dezvolta un anumit comportament în timpul unui atac de ură și furie.

Să recurgi la următorii pași, este calea directă către înfrângere:

– să-ți verși nervii pe cei din jur – consecințele pot fi triste;

– să-ți ignori sentimentele. Dacă nu acorzi atenție emoțiilor negative, involuntar le intensifici;

– să recurgi la alcool. Este valabil mai ales în cazul oamenilor activitatea cărora nu este lipsită de stres: medici, polițiști, profesori. La locul de muncă, trebuie să te reții când comunici cu oamenii, iar acasă trebuie să-ți depășești dificultățile. Crezi că alcoolul te va ajuta „să nu explodezi”, însă dependența se va dezvolta rapid și consumul excesiv îți va deteriora sănătatea.

– să-ți reții furia. Să porți întotdeauna masca falsă a unei persoane bune și zâmbitoare nu funcționează: la un moment dat vei avea o dorință irezistibilă să-i bați pe toți și să spargi vasele.

7 modalități de a-ți controla emoțiile:

1. Profită de situație. De fapt, furia te încurajează să alergi după putere și încercările de a împiedica acest fenomen în mod repetat alimentează iritabilitatea.

2. Acțiuni în „punctul fierbinte”. De exemplu, în timpul unei întâlniri în care te copleșesc emoțiile respiră uniform, inspiră și expiră timp de 3-5 secunde. Inspiră pe nas, expiră pe gură.

3. Conectează-ți imaginația. Imaginează-ți că ești o maimuță care se plictisește să stea pe loc. Descrie aspectul animalului sau desenează mental o imagine a mării, a plajei cu nisip, a soarelui minunat.

4. Conștientizarea. Regândește ceea ce s-a întâmplat într-o atmosferă calmă. Ce te-a făcut să te înfurii? Dar înainte de asta, este imperativ să te recuperezi și să te odihnești. Pentru a face acest lucru, poți folosi un balansoar, concentrându-te pe sunetele mediului înconjurător.

5. Spune ”Stop”. Dacă s-a întâmplat ceva neplăcut acasă, spune-i omului drag pe un ton blând: „Îmi pare rău, nu mai vreau să vorbesc despre asta, sunt supărată”.

6. Ține un jurnal. Este dovedit științific că scrisul scade nivelul de stres și ne ajută să analizăm informațiile. Este important să folosești această tactică în fiecare zi.

7. Folosește-ți mâinile. Intră în cameră, întinde-te pe canapea și atinge-ți corpul. Mângâierea blândă îți va oferi căldură și liniște.