5 expresii pe care niciun părinte nu ar trebui să le spună copilului său.

Să crești și să educi un copil este o muncă grea și o mare responsabilitate pentru părinți.

Părinții trebuie să își monitorizeze comportamentul. Nu doar acțiunile fizice în raport cu copilul, ci și discursul. Există câteva expresii care nu trebuie rostite niciodată, indiferent de vârsta copilului.

1. ”Trebuie să studiezi mai mult.”

Utilizarea comparațiilor duce la faptul că în timp copilul se va critica. Părinții ar trebui să vorbească cu el și să afle motivul performanțelor școlare slabe. Împreună pot găsi opțiuni pentru corectarea situației, îi pot oferi ajutor practic.

Astfel părinții vor primi ceea ce doresc și nu-i vor da copilului un motiv să creadă că este rău și că sunt nemulțumiți de el.

2. ”Cine are nevoie de tine?”

Astfel copilului i se transmite un program negativ. Cu aceste cuvinte părinții îi arată că nu au nevoie de el, ceea ce înseamnă că nimeni nu va fi interesat de el.

Copilul va însuși acest mesaj și se va îndoi de sine, de atractivitatea sa, de faptul că este o persoană interesantă. În această situație, el nu va putea crea relații cu oamenii.

3. ”Mi-am consumat viața pe tine.”

Astfel părinții îi arată că este un copil nerecunoscător, că nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor lor. Părinții pot aștepta recunoștință de la copil, dar dacă el nu o exprimă, atunci problema este chiar în ei. Ei nu sunt recunoscători, nu spun cuvinte calde celor din jur, nu spun ”mulțumesc”. În acest caz, copilul va lua exemplu de la ei, îi va imita.

4. ”Nu pune întrebări stupide.”

Copiii sunt curioși din fire. Datorită curiozității ei se dezvoltă, devin mai inteligenți. Însă cu aceste cuvinte părinții pot descuraja dorința copilului de cunoaștere.

În acest caz, copilul ar putea să ceară sfaturi de la străini și poate primi o experiență și cunoștințe dubioase.

5. ”Voi face eu asta, pentru că tu nu vei reuși.”

Copilul nu poate face față sarcinilor dificile cu aceeași viteză cu care o fac adulții. Este un lucru firesc și de înțeles. Dar cu aceste cuvinte ei descurajează copilul să facă ceva. În viitor el nu se va putea adapta vieții.

Aceste cuvinte nu-i permit copilului să se dezvolte, să devină o persoană interesantă. Părinții ar trebui să înceteze să le mai folosească, dacă nu-și doresc o soartă tristă pentru copilul lor.