Respiră profund și controlează-ți furia: 12 moduri de a te calma când ești furioasă.

Fiecare dintre noi se înfurie. Dar sentimentul de furie este necesar. Îți dă forțe să te protejezi pe tine și pe ceilalți în fața nedreptății. Este o emoție justificată și nu ar trebui să te judeci pentru ea.

Dar nici nu trebuie să cedezi orbește în fața ei. Uneori, furia te paralizează, nu poți face nimic și pierzi controlul asupra situației. Încearcă una dintre următoarele metode pentru a te calma atunci când te simți din nou copleșită.

1. Întreabă-te dacă furia ta este rezonabilă.

Respiră profund de câteva ori și gândește-te de ce ești supărată.

„Înainte de a încerca să scapi de furie, încearcă să stabilești cât de rezonabilă este aceasta.” – ne sfătuiește psihologul Lauren Appio. – Ar fi firesc ca o altă persoană să se înfurie în aceeași situație? Dacă da, atunci și tu te poți înfuria. O astfel de recunoaștere nu înseamnă că acum îți poți pierde cumpătul. Te ajută doar să-ți înțelegi nevoile.”

2. Gândește-te dacă furia ta nu maschează alte sentimente.

De exemplu, frica, durerea sau jena. Aceste emoții ne fac să ne simțim slabi și vrem să le ascundem. Încearcă să respiri prin furie, dar nu face nimic sub influența ei. Privește sub ea. Dacă găsești un alt sentiment acolo, încearcă să-i faci față: acceptă-ți sentimentele, schimbă situația sau exprimă-ți nevoia. Atunci furia se va potoli.

3. Părăsește camera

Schimbă mediul sau îndepărtează-te de orice îți alimentează furia. Potrivit psihoterapeutului Anita Avedian, o plimbare în natură este deosebit de utilă în acest caz. Îți va ajuta corpul să producă endorfine, hormonii bucuriei care reduc durerea.

Dacă criza de furie a apărut în timpul unei dispute, nu pleca în tăcere. Spune-i interlocutorului că trebuie să fii singură și anunță-l când te vei întoarce.

4. Vorbește cu copilul tău interior

Potrivit psihologului Margaret Paul, să fii furios pe o altă persoană poate fi un semnal că nu ai grijă de tine într-o situație dificilă. Vorbind cu copilul tău interior poți descoperi ce este în neregulă și poți fi mai bună cu tine însăți.

„Imaginează-ți că partea supărată din tine este un copil isteric care are nevoie de compasiune. Imaginează-ți că îl îmbrățișezi cu blândețe. Întreabă-l de ce este supărat pe tine. Nu te-ai apărat? Ai făcut o concesie în loc să-ți exprimi sincer părerea? Îți ignori experiențele negative?” Odată ce înțelegi cauza furiei, îți va fi mai ușor să o eliberezi.

5. Identifică semnalele fizice ale furiei.

Urmărește cum corpul tău exprimă fizic emoția. De exemplu, îți strângi umerii sau maxilarul, îți muști buza sau îți strângi pumnii. Sau poate îți pierzi capacitatea de a gândi clar și vezi doar obiectul furiei tale.

Notează aceste semnale – asta te va ajuta să le recunoști rapid în viitor. Și pentru a face față acestor manifestări fizice acum, respiră profund și încearcă să ușurezi tensiunea musculară.

6. Relaxează-ți corpul

Încordează mușchii din diferite părți ale corpului timp de 5 secunde, apoi relaxează-i. Mișcă-ți umerii, antebrațele, mâinile, șoldurile, picioarele. Aceste mișcări ajută la ameliorarea stresului fizic și la calmare.

7. Privește  ceva amuzant

Cu siguranță ai fost într-o situație în care, în mijlocul unui conflict persoana dragă a glumit și atmosfera s-a descărcat instantaneu. Desigur, dacă vă certați pentru ceva serios, probabil că o glumă nu va face decât să complice lucrurile. Dar dacă te enervezi din cauza vaselor nespălate, s-ar putea să funcționeze. Încearcă să urmărești un episod din sitcomul tău preferat sau un videoclip amuzant. Este posibil ca furia să se evapore.

8. Ascultă-te

Poate că nu ai dormit suficient, ai avut o zi grea sau doar ți-e foame. În această stare este ușor să te enervezi, să înțelegi greșit cuvintele altora și să reacționezi cu iritare. De aceea, merită să dormi sau să iei masa înainte de a începe o conversație dificilă sau de a merge la întâlnire cu cineva care ar putea să vă enerveze.

9. Gândește-te dacă obiectul furiei tale încearcă cu adevărat să te rănească.

Înainte să reacționezi, oprește-te și evaluează dacă această persoană chiar a vrut să te rănească. Cel mai probabil, vei observa că creierul tău stresat a perceput asta ca pe o amenințare și a încercat să te protejeze. Astfel vei potoli furia.

10. Scrie-i o scrisoare celui pe care ești enervată.

Și nu o  trimite. Acest lucru îți va permite să-ți exprimați emoțiile, dar să o faci într-un mod constructiv. Scrie scrisoarea pe hârtie, nu în formă digitală.

11. Ascultă muzică.

Melodia preferată, în special dacă este asociată cu amintiri fericite, te va va ajuta să risipești furia. Muzica poate transforma emoțiile. În plus, poți să dansezi și să eliberezi furia.

12. Ai grijă de tine

Dacă nu dormi suficient, suprasoliciți corpul, mânânci prost, faci puțină mișcare și petreci puțin timp cu cei dragi, din aceste motive s-ar putea să te enervezi rapid. Grija de sine – te va ajuta să devii mai echilibrată emoțional.

Așa că fă-ți timp pentru tine, oricât de imposibil ar părea cu programul tău. Cere ajutor. Fă o plimbare. Du-te devreme la culcare. Meriți să trăiești fără stres și furie constantă.