20 de obiceiuri care te vor ajuta să construiești relații de prietenie puternice.

Chiar și lucrurile mici pot îmbunătăți calitatea relației de prietenie.

1. Dacă obișnuiești să te plângi prietenului tău despre problemele din viața ta, nu uita să-i spui și despre lucrurile frumoase. Nu merită să-ți verși toate emoțiile negative asupra lui, doar pentru că știe să asculte. Împărtășește-i și lucrurile pozitive, să se poată bucura pentru tine.

2. Nu te compara cu prietenii tăi. Fiecare dintre noi este mai bun și mai puțin bun în unele privințe decât alții. Compararea – nu-ți va aduce nimic bun. Mai bine inspiră-te din exemplul prietenilor tăi și învață de la ei.

3. Neapărat alocă timp pentru a studia ceea ce ți-a recomandat prietenul tău. Chiar dacă recomandarea nu-ți place, îl vei putea înțelege mai bine. Sau poate vei găsi ceva nou care să vă apropie. Ignorând astfel de recomandări, îi spui că nu-ți pasă.

4. Când prietenul tău îți împărtășește o experiență, nu-i spune imediat că ai avut o experiență similară. Ascultă-l atent. Dacă crezi că povestea ta îl poate ajuta cu ceva, împărtășește-o.

5. Nu încerca să rezolvi imediat problema despre care vorbește prietenul tău. Cel mai probabil, doar vrea să fie ascultat. Când ai dubii, întreabă-l direct dacă are nevoie de sfatul tău sau de sprijin emoțional.

6. Când știi că prietenul tău este supărat, întreabă-l dacă vrea să vorbească despre asta sau vrea să se distragă. Uneori este mai util să uiți de grijile tale pentru o vreme și să râzi.

7. Susține-ți prietenul atunci când convingerile lui se schimbă. Nu râde de noile sale opinii și nu le considera o trădare. Toți ne schimbăm pe parcursul vieții și ar fi ciudat dacă nu am fi periodic în dezacord cu prietenii noștri.

8. De îndată ce afli că are o zi importantă, adaug-o în calendarul tău. Când vine acea zi, scrie-i o felicitare sau urare. Se va bucura că ți-ai amintit.

9. Să nu crezi că un prieten care are întotdeauna totul sub control, nu are nevoie de ajutor. Poate că îi este dificil să-l ceară sau nu este obișnuit să își pună nevoile pe primul loc. Deci, întreabă-l cum se simte și oferă-i ajutor. Va fi încântat să știe că îi ești aproape.

10. Dacă ți-ai rănit prietenul, recunoaște și cere-ți iertare. Nu trebuie să-ți explici îndelungat motivele, va părea ca o scuză. Încearcă să remediezi situația și să nu repeți greșeala.

11. Anunță-ți prietenii când întârzii. Este suficient să-ți ceri iertare și să scrii în cât timp vei ajunge. Astfel vei arăta respect și ei nu se vor întreba unde ești.

12. Pentru a preveni o ceartă, folosește construcția „Simt … când tu …”. Adică, în loc de „Mă enervezi” spune „Mă enervez când …”.

13. Și nu uita că, orice ceartă nu ești „tu” împotriva „prietenului”, ci „tu și prietenul tău” împotriva „problemei”. Nu încerca să-i dovedești în orice mod posibil că ai dreptate. Ceea ce contează – este să găsiți o soluție la problemă.

14. Când tu și prietenul discutați ce să faceți, evită expresia „Nu-mi pasă”. Specifică faptul că vrei să petreceți timpul împreună, dar nu contează cum. Altfel, ar putea crede că nu te interesează.

15. Când prietenia abia începe, pune mai multe întrebări. Începe cu cele generale și treci la cele mai profunde. Acesta este un mod bun de a vă înțelege mai bine și de a găsi un punct comun.

16. Întocmește o listă de cadouri pe care prietenii tăi ar dori să le primească, ceea ce le place. Și de sărbători nu va trebui să te gândești ce să le oferi. Prietenii tăi vor fi încântați că ți-ai amintit și le-ai împlinit micul vis.

17. Când prietenul tău te întreabă ce mai faci, neapărat întreabă-l și tu același lucru. Poate că vrea să-ți împărtășească ceva, dar nu știe de unde să înceapă.

18. Dacă prietenul tău ți-a arătat arta lui, marchează ceva anume care îți place. Să audă acest lucru este mult mai valoros decât doar „Grozav!”.

19. Când inviți un prieten undeva, spune-i „Voi fi bucuros dacă vei veni”, nu „Vino, dacă vrei”. Diferența poate părea nesemnificativă, dar prima expresie îl face să simtă că îl prețuiești.

20. Nu uita de prieteni atunci când în viața ta apare un partener. Chiar dacă vrei să fii alături de el tot timpul, nu uita – relațiile cu prietenii de asemenea, sunt importante. Fă-ți timp să fii cu ei și să le arăți cât de importanți sunt pentru tine.