7 trucuri psihologice împotriva cărora creierul nostru este neputincios.

De-a lungul multor ani de practică, psihologii au identificat câteva trucuri care pot înșela conștiința majorității oamenilor. Astfel de „erori” ale creierului sunt cunoscute de escroci, iar unii dintre noi le utilizează inconștient, deoarece sunt manipulatori.

7 trucuri psihologice împotriva cărora creierul nostru este neputincios.

1. ”Străinul cunoscut”

Esența efectului constă în faptul că omul care seamănă cu cineva, automat moștenește în ochii noștri trăsăturile de caracter ale acestei persoane.

De exemplu: dacă ți se prezintă un nou contabil și acesta îți amintește de vecinul tău care a fost închis pentru furturi mărunte… nu vei avea încredere în acest contabil.

2. Împrejurimile colorate distrag atenția de la frumusețe

Inițial, acest truc a fost folosit de lucrătorii muzeelor.

S-a observat că atunci când o imagine era atârnată într-un cadru bogat, înconjurată de mobilierul din palat, pe un tapet colorat, oamenii nu-i observau frumusețea. Pentru ca o operă de artă să fie apreciată, nimic nu ar trebui să distragă atenția oamenilor. De aceea, tabloul Mona Lisa atârnă în mijlocul unui perete simplu.

3. ”Săptămâna viitoare voi avea mai mult timp liber.”

Aceasta este o iluzie cu care ne înșelăm adesea. Te gândești că ziua de azi pare a fi nebună și toată săptămâna la fel. Dar săptămâna viitoare cu siguranță vei avea mai mult timp liber și atunci vei face totul!

Așa și rămân sarcinile neîndeplinite, hainele de sport triste, iar chitanța neplătită se ascunde tot mai adânc sub dezordinea de pe birou.

Nu, nici săptămâna viitoare nu vei avea timp. Din păcate.

4. Iluzia ”pălăriei – invizibile” în transport.

Oamenii de știință au observat că uneori conștiința noastră ne joacă feste: atunci când suntem în locuri aglomerate, pentru confortul nostru psihologic, activăm adesea ”pălăria-invizibilă” interioară. Credem că nimeni nu ne vede.

Psihologic ne este dificil să trăim în orașe mari și să fim printre mulți oameni în fiecare zi, de aceea se activează protecția.

Cu toate acestea, pe toți ceilalți din transportul public îi observăm, așa că această ”pălărie invizibilă” este iluzorie.

5. Hibernarea este reală

Un alt efect de apărare psihologică se declanșează atunci când ne aflăm în situația: „trebuie să avem puțină răbdare și va veni vara”.

Oamenii de știință au descoperit această caracteristică a conștiinței umane la stațiile arctice. Acolo, după un timp, oamenii cădeau în hibernare. Reacțiile lor încetineau și ei aveau nevoie de mai mult timp să îndeplinească aceleași sarcini. „Hibernarea” i-a protejat de agravări bruște, care sunt deosebit de greu de depășit la stația arctică. Acest efect a funcționat doar atunci când oamenii știau că schimbul lor se va termina și va veni vara.

Astfel, dacă iarna simți că performanța ta scade, este posibil ca aceasta să fie o reacție de protecție a organismului, care împiedică creierul să cadă în depresie.

6. Efectul „numai proști sunt pe drum.”

Cel mai amuzant truc al minții umane este acela că deseori avem tendința să credem că suntem … oarecum mai deștepți decât media.

Oamenii de știință au realizat un experiment unde șoferii au fost întrebați cum își evaluează abilitățile de conducere. Deci, 95% dintre americani (și chiar 70% dintre suedezi!) cred că conduc mult mai bine decât media. După cum vă puteți imagina, pur matematic, unii dintre ei se înșală.

Oamenii de știință au analizat și alte sfere și s-a dovedit că în același mod majoritatea oamenilor de pe planeta noastră cred că sunt mult mai buni, mai sociabili și mai de succes decât cei din jur.

De aceea, complimentele exagerate și prea dulci își găsesc adesea ascultători recunoscători, oricât de absurde ar putea fi percepute din exterior.

7. Psihologia inversă.

Atunci când nu ni se oferă ceva, imediat ne dorim asta cu o forță teribilă. De exemplu, astfel copiii mici pot fi forțați cu ușurință să mănânce legume.