Cum să devii curajos: 7 pași esențiali pentru a-ți depăși frica.

Multe situații din viață ne impun să acționăm, dar suntem … speriați. Știm că acest lucru nu este în interesul nostru, dar amânăm momentul. Evitând acțiunile decisive și amânând evenimentele, doar sporim frica. Din păcate, așa e natura umană – găsește scuze pentru a amâna alegerile neplăcute.

În cele din urmă, ajungem la concluzia că lucrurile amânate încep să ne afecteze în mod direct cariera sau relațiile.

Ceea ce ne lipsește este momentul, impulsul, când fără ezitare facem ceea ce considerăm corect și necesar. Trebuie doar să-ți minimizezi șansele de frică și să lași doar șansele de acțiune.

7 pași pentru a deveni mai curajos

1. Nu ezita prea mult.

Este deosebit de dificil să te hotărăști atunci când îți este frică de un refuz. Dar curajul și determinarea noastră au o calitate ciudată – în timp se topesc. Și cu cât aștepți mai mult, cu atât îți rămâne mai puțin.

Deci, dacă ai decis să vorbești cu cineva sau, dimpotrivă, să clarifici lucrurile și să pleci, nu aștepta – fă-o.

2. Concentrează-te pe trecerea pragului.

Dacă urmează să ai o conversație neplăcută cu cineva din familie, stabilește-ți ce vrei să spui și la ce rezultat vrei să ajungi. Apoi, pentru o vreme uită de asta și concentrează-te doar pe rostirea primei fraze.

Unii oameni nu-și pot aduna curajul săptămâni întregi pentru a spune: „Trebuie să vorbim”. Nu-ți face griji cum va decurge conversația. Să începi – înseamnă să câștigi lupta pe jumătate.

3. Nu-ți fie teamă de interviuri sau discursuri în public.

Dacă nu vorbești prea des în fața unui public numeros, începe cu unul mic. Întreabă trecătorii cum să ajungi într-un anumit loc și fă-o de mai multe ori. Acționează în ciuda fricii, foarte curând ea va trece. Ceea ce contează – este numărul de repetări.

Obișnuiește-te cu sunetul vocii tale, cu faptul că ești ascultat și ți se răspunde.

4. Gândește-te cât de bun vei fi după aceea.

Atunci când ezităm să abordăm problema – ne epuizăm. Amintește-ți de senzațiile pe care le aveai după un examen școlar. Punând capăt în cele din urmă sarcinii care te sperie, vei experimenta aceeași libertate.

5. Imaginează-ți câte uși noi ți se vor deschide. 

Acest lucru este valabil în special atunci când nu te poți despărți de ceva. Cum să închei o relație care continuă prin inerție? Cum să ai curajul să-ți schimbi viața dacă ești înconjurată de mobilier vechi inconfortabil, într-un loc care nu îți place? Schimbările îți vor lua mult timp și resurse, dar rezultatul îți va aduce ușurare.

6. Stabilește-ți ora exactă

Înscrie-te în prealabil la sala de sport sau la medic. Chiar dacă aceasta este o conversație cu cineva apropiat, care este întotdeauna alături de tine, o dată specifică va face evenimentul inevitabil.

7. Fă primul pas împreună cu cineva.

O modalitate dovedită de a scăpa de frică – este să faci primul pas împreună cu cineva. Ai nevoie de sprijinul celor care te cunosc bine și care cred în tine. Nu-ți fie rușine să le ceri prietenilor să vină cu tine la un interviu.

Cineva este mai curajos, cineva este mai timid. Dar asta nu înseamnă că mâine vei rămâne același. Lucrează la rezistența interioară, antrenează-ți abilitățile de comunicare. Totul este destul de real.

Autor: Amy Morin – psihoterapeut, autoarea bestsellerului ”13 lucruri pe care oamenii puternici mental NU le fac.”