7 lucruri pe care oamenii cu un psihic puternic NU le fac.

Amy Morin – autoarea cărții ”13 lucruri pe care oamenii puternici mental NU le fac” crede că un psihic sănătos se manifestă nu prin ceea ce face omul, ci prin ceea ce nu face.

1. Omul cu un psihic puternic NU permite altora să-i încalce granițele personale.

Nu este dificil să recunoști încălcarea agresivă a limitelor – acestea pot fi comentarii despre aspect, atingerea inadecvată, obiceiul de a-ți lua lucrurile fără permisiune. Dar de multe ori granițele pot fi încălcate nu atât de deschis, ci cu ajutorul manipulărilor. Oamenii cu un psihic puternic determină imediat astfel de trucuri și le suprimă.

2. NU invidiază succesul altora

Invidia este un sentiment rău. Chiar dacă este „albă”. „Nu am obținut același lucru, nu am devenit „ mai grozav””- astfel de comparații sunt distructive, ele te împiedică să te concentrezi asupra ta și asupra rezultatelor tale. Oamenii cu un psihic puternic nu invidiază succesul altora.

3. NU pierde timpul plângându-și de milă. 

Dacă simți mila de sine – acesta este un semnal că unele așteptări nu au fost îndeplinite sau că nu ai reușit ceva. Cineva simte nevoia mai întâi să plângă, să se autocompătimească și apoi să continue să trăiască cu o vigoare reînnoită. Dar dacă autocompătimirea devine trăsătura dominantă a comportamentului, acesta este drumul spre autodistrugere. Trebuie să poți închide această ușă și să mergi pe alt drum.

4. NU consideră că lumea îi datorează ceva.

În cartea ”13 lucruri pe care oamenii puternici mental NU le fac” autoarea Amy Morin susține că „viața nu este obligată să fie corectă și dacă nu ai reușit ceva sau ai avut ghinion, nu înseamnă că cineva îți datorează ceva”. Un psihic sănătos și puternic percepe bunurile obținute ca fiind noroc și nu ca pe ceva de la sine înțeles. Dacă omul crede că toți îi datorează ceva, atunci este sortit dezamăgirii.

5. Nu-și face griji din cauza unor lucruri neînsemnate. 

Omul cu un psihic puternic nu suferă de anxietate. Dacă anxietatea apare din cel mai mic motiv, persistă mult timp și este proiectată asupra oamenilor din jur, acest lucru nu este normal.

Este mult mai bine să fii conștient de ceea ce ți se întâmplă în acest moment și să-ți controlezi emoțiile, gândurile și comportamentul. De fapt, un psihic sănătos nu are tendința către autodistrugere.

6. NU pune interesele partenerului sau familiei mai presus decât interesele proprii.

Este normal, în anumite situații, să pui interesele persoanei dragi mai presus decât ale tale. Este normal să fii conștient de ce și pentru cât timp îți sacrifici timpul, energia sau interesele. Nu este normal să trăiești așa tot timpul.

Un astfel de comportament poate veni din copilărie, atunci când părinții au încălcat constant limitele personale ale copilului și l-au făcut să înțeleagă că interesele familiei sunt întotdeauna mai importante decât ale sale. Acest sentiment poate și trebuie schimbat – de exemplu, cu ajutorul psihoterapiei.

7. NU se concentrează asupra trecutului.

Psihologii cred că gândurile constante despre trecut – sunt un rău adevărat. Mai ales dacă există o proiecție în minte: evenimentele din trecut (de exemplu, o căsătorie nereușită) sunt suprapuse evenimentelor din prezent (o nouă relație). În acest caz, asta doar te împiedică să te bucuri de viață, să planifici viitorul și poate duce la depresie. Ce să faci? Întâlnește fiecare nouă zi cu speranță, fără teamă.