Cum se manifestă invidia unui narcisist: 6 semne evidente.

Invidia – este atunci când recunoaștem ceva ca o valoare semnificativă pentru noi și ne întristăm că nu o posedăm. Invidia narcisistului include această trăsătură și multe altele.

Iată care este specificul invidiei narcisiste.

1) Narcisistul își reamintește despre vulnerabilitatea și imperfecțiunea sa. 

Atunci când narcisistul vede succesul și fericirea cuiva – se simte prost. În acel moment își simte foarte acut vulnerabilitatea, slăbiciunea.

2) Când își conștientizează limitările – se înfurie.

Invidia narcisistului nu se referă doar la „de aș avea eu asta”. Adesea, el se mânie și se înfurie că cineva poate fi mai bun decât el în ceva. Acesta este motivul pentru care narcisiștii ​​reacționează atât de violent atunci când cineva este lăudat în fața lor.

3) Își conștientizează dependența de ceilalți

Narcisistul conștientizează că cineva are resursele de care are nevoie el. Că poate fi mai slab în ceva și mai vulnerabil, respectiv doar ceilalți îl pot ajuta să compenseze aceste goluri.

4) Recunoaște că trebuie să împărtășească ceva cu ceilalți

Ceea ce înseamnă că oamenii vor cere sau așteaptă ceva de la el. Iar el nu are nimic special de oferit, pentru că nu este plin de resurse.

5) Își reamintește că relațiile sunt omniprezente în viața noastră

Echilibrul material, energia, comunicarea și schimbul între oameni sunt o parte integrantă a vieții. Narcisistul înțelege că riscurile expunerii sunt mari, ceea ce poate dezvălui esența sa întunecată.

6) Invidia față de oamenii de același s*x sau a s*xului opus, invidia celor dragi, chiar și a propriilor copii. 

Invidia narcisistului nu cunoaște rudenia, vârsta, s*xul. Există cazuri când narcisistul își invidiază propriul copil, partenerul/partenera de viață.

Prin urmare, el experimentează invidia atât de dureros, este periculos să-l înfurii.

Cum se comportă un narcisist atunci când invidiază: 

– Devalorizarea

Neagă, devalorizează, nu recunoaște, diminuează demnitatea altuia.

– Imitarea

Poate imita sau adopta rapid ceva, pentru a se apropia de omul pe care îl invidiază și a se umple de puterea lui.

– Fuziunea sau identificarea

Într-un anumit stadiu, el va tinde să fuzioneze, să perceapă succesul altuia ca fiind al său. Dar la primul indiciu al omului că aceasta este viața lui, proprietatea lui – narcisistul se poate răzbuna dur. Poate recurge la depreciere sau distrugere.

– Atribuirea

Dacă are ocazia, el își va atribui succesul altuia. Și nu-l va mustra deloc conștiința, pentru că este sigur că poate, că i se permite.

– Controlul

Narcisistul va încerca să păstreze obiectul în zona de control, astfel creându-și iluzia siguranței. În acest mod el crede că bunul pe care îl are acea persoană lucrează pentru el (pentru narcisist).