Iată de ce astăzi infidelitatea nu mai este un argument pentru divorț.

Numărul divorțurilor crește semnificativ: în ultimii 30 de ani, cuplurile se despart cu 20% mai des. Dar acestea nu sunt singurele schimbări care au afectat sfera căsătoriei. În mod surprinzător, femeile (care de obicei inițiau divorțul) acum îl solicită mai rar.

Comparativ cu secolul trecut, femeile au mai multe drepturi. În țările civilizate, femeia nu mai este obligată să accepte și să suporte discriminarea sau tratamentul dur. Cu toate acestea, nu se observă ca bărbații să fi devenit brusc mai docili și mai puțin conflictuali în viața de familie.

Ce s-a schimbat?

Conform datelor furnizate de Oficiul Național de Statistică al Regatului Unit și de Departamentul de Justiție, în 1993 femeile inițiau divorțul în trei din patru cazuri. 25 de ani mai târziu, pendulul oscilează în cealaltă direcție. Procentul bărbaților care inițiază divorțul continuă să crească. Ce se întâmplă cu partenerii noștri și, cel mai important, cu noi?

Până în prezent, nu există cercetări aprofundate pe acest subiect, dar explicația fenomenului poate fi găsită, de exemplu, în psihologie. Atât femeile, cât și bărbații și-au schimbat semnificativ punctele de vedere cu privire la relații. Desigur, lumea se transformă și, odată cu ea se schimbă și atitudinea noastră față de căsătorie, precum și față de motivele pentru care merită dizolvată.

Bărbații, de obicei, încearcă să evite să vorbească despre problemele din căsătorie, le este mai ușor să pretindă că totul este în regulă, chiar dacă soția este tot mai puțin satisfăcută de relație.

O situație obișnuită: femeia încearcă să-i sugereze soțului că îi lipsește atenția lui, comunicarea, iar el pretinde că nu înțelege despre ce este vorba. Dar dacă o înșală, atunci bărbatul crede că totul va fi bine până când va fi descoperit. Și chiar dacă soția va afla, îl va ierta pentru a-și menține poziția și stabilitatea financiară. În ceea ce privește infidelitatea feminină în căsătorie, până de curând era oarecum rușinos să se vorbească despre asta, însă modernitatea își face propriile ajustări în relațiile de familie.

“Punctul de fierbere”

Charlotte Friedman, avocat și terapeut în domeniul dreptului familiei, a declarat pentru The Telegraph că motivația femeilor privind divorțul se schimbă. Vorbim despre așa-numitul „punct de fierbere”, despre momentul în care răbdarea unuia dintre parteneri se termină și acesta decide să pună capăt mariajului.

Infidelitatea nu mai este principalul motiv al divorțului.

Se pare că astăzi căsătoria este o ficțiune iluzorie în care regulile și limitele se schimbă constant. Deși obișnuiam să credem că cel mai serios motiv al divorțului este trădarea, în realitate, soții se despart din alte motive. De cele mai multe ori, o căsătorie se încheie dacă comportamentul unuia dintre parteneri începe să amenințe stabilitatea financiară a familiei, precum și relația sănătoasă dintre soț și soție. De exemplu, bărbatul face abuz de alcool sau droguri, ceea ce duce la prăbușirea bugetului și la violență în familie.

Charlotte Friedman subliniază faptul că pentru majoritatea femeilor moderne, în special pentru cele căsătorite de mult timp, divorțul nu este primul lucru la care se gândesc atunci când află despre infidelitatea soțului. Femeile sunt mai raționale în această privință: dacă au fost mulțumite de relație înainte de incident, atunci cu o probabilitate mare ele vor încerca să salveze și să păstreze această căsătorie. Deci „punctul de fierbere” nu este primul caz al infidelității, ci unul repetat: când partenerul a promis că nu va mai face acest lucru, soția l-a crezut, iar el a înșelat-o din nou.

Consecințele emancipării

Și totuși, există și alte aspecte care ar putea explica faptul că femeile au devenit mai puțin dornice să inițieze divorțul. Femeile inteligente înțeleg că nu este rezonabil să începi un proces de divorț atunci când în țară se întâmplă o situație de criză. Orice femeie tinde spre calm și stabilitate.

Un alt efect negativ este și faptul că femeile tot mai des sunt cele care întrețin familia. Din punct de vedere istoric, soțiile păstrau economiile, protejând bugetul familiei, dar astăzi ele câștigă mai mult decât partenerii lor. Aici intră în joc standardele duble din partea femeilor. Ele refuză să se comporte ca bărbații cuminți care își asigură soțiile. Pentru femei este dureros, când au muncit din greu pentru a atinge bunăstarea financiară și li se cere să-și împartă banii și bunurile cu un soț cu care nu au o relație bună. În această situație, femeia se va gândi bine înainte de a solicita divorțul dacă se confruntă cu perspectiva de a împărți proprietatea în jumătate.

Cu ce nu sunt de acord bărbații?

Potrivit avocatei Ellen Walker, bărbații sunt mai intoleranți decât femeile atunci când vine vorba de dependențele partenerei lor. „Dacă bărbatul solicită divorțul, atunci o face cu încredere și categoric. El a decis deja totul și intenționează să finalizeze procesul. Același lucru este valabil și în cazul infidelității. Bărbatul percepe acest lucru ca pe o amenințare directă la adresa demnității sale, așa că va întrerupe imediat relația, în timp ce femeia mai întâi apelează la cineva pentru sfaturi și îi poate oferi soțului vinovat o a doua șansă.”

Odată cu popularizarea egalității au apărut reguli noi ale căsătoriei. Mai exact, ele abia se nasc și se cizelează, adaptându-se noului nostru mod de viață. Desigur, există întotdeauna excepții de la regulă: femei care aleargă să depună cerere de divorț imediat ce descoperă trădarea soțului; sau bărbați care tolerează alcoolismul partenerei. Dar astăzi aceste excepții se întâlnesc tot mai rar.