7 stereotipuri impuse de societate care ne afectează negativ viața.

Pe baza acestor stereotipuri sunt construite povești, de care foarte mulți oameni sunt încântați, însă ele, de fapt, sunt toxice și strică viața tuturor, atât a bărbaților, cât și a femeilor.

1. Bărbatul are nevoie de s*x, femeia – de dragoste.

Un studiu al studenților americani a arătat că fetele mai des își mărturisesc primele dragostea. Însă băieții, simt dragostea mai devreme. Bărbații pot arăta dragostea în diferite moduri, ceea ce îi face să pară că au mai puține sentimente.

Într-un alt studiu, s-a constatat că preferința pentru s*x sau dragoste nu depinde de gen, ci de tipul de atașament. De exemplu, o persoană cu tipul atașament evitant va fi mai interesată de s*xul fără obligații (și aceștia pot fi atât bărbați, cât și femei).

2. Copiii – sunt florile vieții.

Din cauza acestui stereotip, femeile care nu-și doresc copii se pot simți inferioare. Și asupra bărbaților se face presiune cu ideea că ”trebuie să sădească un pom, să construiască o casă și să crească un fiu.” Multe cupluri se confruntă cu întrebarea incomodă „Când faceți un copil?” – și ei simt de parcă ar trebui să aibă copii pentru că așa este acceptat, nu pentru că își doresc.

3. Femeia se împacă mai bine cu copiii. 

Cercetătorea Jenn Prislu a analizat sitcom-urile și reclamele americane. Ea a concluzionat că tatăl adesea este arătat în afara casei. Dacă mama lasă copilul cu el, atunci bărbatul se simte un ostatic al situației și totul se transformă într-o comedie.

Cercetătoarea Rachel Schmitz a studiat revistele americane de parenting. Acestea transmit bărbaților ideea că ei sunt în primul rând întreținători, nu părinți. Din acest motiv, bărbații se percep mai degrabă ca ajutorul mamei, decât ca un părinte cu drepturi depline.

4. Femeia este stăpâna casei, iar bărbatul – întreținătorul și cuceritorul.

Conform stereotipului, locul femeii este acasă. Rolul ei este limitat la maternitate și îngrijirea casei. Atunci când femeia se află în afara casei ea este prezentată nu ca un participant activ la evenimente, ci ca un obiect de care să se bucure bărbatul.

În același timp, bărbatului i se impune ideea că trebuie să cucerească lumea și să fie un lider. Dacă își ajută partenera cu copii sau se implică în treburile casnice, atunci este considerat fie un ciudat, fie un erou care reușește totul.

5. Pentru femei ”Nu” înseamnă ”da”.

În realitate femeile nu întotdeauna vor să fie cucerite. Din cauza acestui stereotip, între bărbați și femei adesea apar neînțelegeri. Și uneori refuzul poate duce chiar la violență.

6. Bărbații sunt agresivi și brutali.

Masculinitatea toxică – vorbește despre faptul că bărbatul trebuie să fie agresiv, puternic și zgârcit la emoții. El nu trebuie să se ocupe de treburi „feminine” precum: gătitul, creșterea copiilor, grija de sine. Abaterea de la acest model de comportament adesea este ridiculizată.

Masculinitatea toxică pune o presiune mare asupra bărbaților. Suprimarea emoțiilor și încercarea de a se potrivi imaginii „susținătorului puternic” poate duce la depresie.

Masculinitatea toxică dăunează și femeilor. Cu cât bărbatul vrea să se conformeze mai mult ideii de „bărbat adevărat”, cu atât mai des își manipulează emoțional partenera.

7. Femeia trebuie salvată. 

Acest stereotip învață femeile să adopte rolul pasiv. Tot ce trebuie să facă femeia – este să aștepte bărbatul care îi va umple viața și îi va rezolva problemele. În plus, împinge femeia să preia rolul victimei, deoarece bărbatului îi place să salveze și să fie util.

Astfel fetele sunt încurajate să pretindă că sunt mai puțin inteligente sau mai puțin capabile, pentru ca băieții să se simtă cavaleri. Există cercetări care demonstrează faptul că femeile se percep ca fiind neputincioase din cauza educației și a stereotipurilor impuse încă din copilărie.