3 semne ale Cenușăresei moderne ( și de ce te împiedică să fii fericită).

Încă mai consideri faimosul basm un ghid de acțiune, iar personajul principal un ideal demn de urmat? Poate că este timpul să privești povestea cu alți ochi.

Privește-te: cel mai probabil ar trebui să schimbi ceva în viața ta dacă…

1. Încerci întotdeauna să-l „salvezi”.

Exact asta a făcut Cenușăreasa venind la bal. L-a salvat pe prinț din ghearele femeilor răpitoare, crude, interesate doar de banii și poziția lui. Ca strategie de întâlnire a funcționat. Dar va funcționa mai departe?

Problema tuturor Cenușăreselor este că întotdeauna sunt dispuse să pună interesele cuiva mai presus de propriile interese. Acest sacrificiu poate impresiona bărbatul la început și continuă să-l impresioneze ceva timp după nuntă. Sinceritatea și spontaneitatea Cenusaresei captivează, precum și dorința ei de a-l înconjura cu grijă excesivă, de a-i îndeplini toate dorințele, de a-l pune în centrul universului său, de a-i fi mereu alături, ascultătoare, supusă, comodă.

2. Confuzi grija cu servilitatea.

Cenușăreasa consideră un miracol faptul că însuși Prințul i-a acordat atenție. Un mare paradox: în ciuda faptului că în mod inconștient ea tânjește să se sacrifice pentru a-și salva iubitul, ea, de asemenea, crede că tocmai a fost salvată. Și trebuie să fie recunoscătoare.

În acest sentiment de recunoștință Cenușăreasa se pierde pe sine, își pierde individualitatea, fuzionând complet cu personalitatea salvatorului ei.

Recunoștința este un sentiment bun, dar nu atunci când se manifestă prin servilitate pasivă. Însă Cenușăreasa știe să manifeste grijă doar în acest mod – slujindu-și iubitul așa cum și-a slujit cândva mama și surorile vitrege. Ca un cățeluș ascultător, se uită la proprietar cu ochi iubitori în așteptarea următoarei comenzi. La fel și în pat – supunere completă, fără dorințe proprii.

3. Nu poți trăi fără el

Să presupunem că prințul a plecat la vânătoare. Sau s-a închis în biroul său pentru a lucra. Ce va face Cenușăreasa? Va spăla vasele, alungând servitorii, îi va călca șosetele, va îngriji copiii. Va face totul într-o oră sau două. Apoi ce urmează? Ea va spăla vasele încă o dată sau va bate naiv la ușa prințului pentru a afla dacă nu are nevoie de ceva. Și va fi surprinsă că el nu-i deschide ușa.

Cenusareasa, blocată în propriul tipar de comportament, nu va înțelege niciodată ce își dorește cu adevărat. Iar Prințul la un moment dat se va sătura să-i caute o activitate. Și va divorța de ea. Căci din acea tânără misterioasă care l-a vrăjit la bal, nu a mai rămas nici urmă.