Iată de ce este important să ne spunem unul altuia complimente.

Cel mai banal sfat probabil ar fi: ”Nu vă fie teamă să vă complimentați reciproc, nu vă fie teamă să vorbiți unul cu celălalt.”

Singurul tip de exprimare care poate fi recunoscut ca „universal plăcut” pentru orice om – sunt mesajele sincere și emoționale care conțin o descriere a bucuriei, admirației, adorației, recunoașterii etc.

Ei bine, cel puțin știm sigur că dacă îi spunem cuiva ceva frumos, nu este posibil să nu-i placă.

Dar ce înseamnă plăcut? Înseamnă că tu îi oferi omului o „consolidare pozitivă”, adică formezi în el un reflex condiționat de conținut pozitiv asociat cu tine.

Dar, uneori, ceea ce nouă ni se pare un compliment, pentru cineva poate fi o reamintire a neajunsurilor sale. Deci, trebuie să fii foarte atent la complimente.

Dacă nu ești sigur, mai bine îi spui: „Sunt foarte bucuros să…” și nici nu specifica ce anume. Omul care a primit un astfel de mesaj va inventa singur motivul.

Fii generos cu laudele. Amintește-ți că atunci când te exprimi urât de fapta cuiva, acest om experimentează senzații neplăcute care sunt asociate nu cu ceea ce a făcut, ci cu tine personal. Ai nevoie de asta? Puțin probabil.

Fapta făcută deja nu mai poate fi returnată. Data viitoare oamenii te vor asculta mai puțin, apoi tot mai puțin, iar în cele din urmă vor înceta să te asculte. Vei vorbi singur provocând melancolie sau iritare.

Oamenii, în general, nu sunt obișnuiți cu manifestările de entuziasm, ei mai degrabă iubesc să vadă neajunsurile, nu meritele. De aceea, cel  care este capabil să-și demonstreze deschis bucuria și admirația trezește un interes autentic. 

În acest fel faci persoana să se întrebe: “Oare ce a văzut atât de special, ce i-a provocat admirația?” Și dacă găsești cel puțin câteva motive pentru a-ți confirma admirația, atunci vei deveni cu siguranță o „enigmă” pentru acest subiect „trist”.

Deci, dăruiește bucurie – comunicându-ți bucuria, provoacă admirație – comunicându-ți admirația, generează încântare – fiind încântat. Acesta este cel mai bun mod de a te bucura pe tine, cât și pe cei pe care ai vrea să-i bucuri.