Cum să-ți crești stima de sine și să-ți dezvolți încrederea în sine: 4 sfaturi de la psihologul Mihail Labkovsky

În viață multe lucruri depind de stima noastră de sine. Nu în zadar se spune: cum ne tratăm pe noi înșine, așa ne vor trata și ceilalți. Și cum ne pot aprecia alții dacă noi înșine nu ne prețuim? De aceea, este foarte important să-ți crești stima de sine și să fii o persoană încrezătoare.

Psihologul Mihail Labkovsky explică într-o formă accesibilă și ușor de înțeles cum poți face asta:

1. ”Nu mai întreba prietenii și familia despre aspectul tău. ”Arăt bine, mi se potrivește coafura, îți place noua mea rochie?” – aceste întrebări ar trebui scoase din vocabular.”

Acest sfat trebuie aplicat nu numai aspectului. Adesea cerem sfaturile și opiniile altor oameni, uneori în cele mai banale chestiuni. Da, ei ar putea să știe mai bine decât noi cum să acționăm într-o anumită situație. Dar pe măsură ce cerem sfaturi, forța noastră personală se scurge.

Desigur, nu trebuie să mergi la extreme și să fii o persoană mândră care se descurcă singură în toate. Dar, înainte de a merge la alții, trebuie să te întrebi ce părere ai tu despre asta, să-ți formezi propria opinie și să încerci să rezolvi problema pe cont propriu.

2. Învață să răspunzi la complimente: „Mulțumesc”. Nu refuza complimentul.

Scriitorul Mark Twain spunea că doar câteva cuvinte bune îi pot hrăni sufletul timp de mai multe luni. De aceea, dacă cineva te complimentează sau îți face cadouri, crede-mă, asta a devenit un lux în lumea modernă și nu trebuie să refuzi aceste gesturi nobile sau să crezi că nu le meriți.

În plus, astfel de acțiuni sunt un schimb de energie.

3. Nu-ți schimba niciodată deciziile, cu excepția cazului în care s-a întâmplat ceva neprevăzut.

Dacă ai decis să faci ceva, să mergi undeva, să petreci seara așa cum ți-ai planificat, să cumperi ceva – fă-o.

Luarea deciziilor ajută omul să-și formeze un nucleu interior și îl învață să se audă pe sine. Orice decizie implică un risc, deoarece nu se știe la ce consecințe va duce. Dar, datorită acestui fapt, omul își asumă responsabilitatea și poate învăța din greșelile sale.

De aceea, chiar dacă decizia a fost greșită, ceea ce contează este că ai luat-o tu. În timp, vei face din ce în ce mai puține greșeli și vei învăța să simți în avans cea mai corectă opțiune.

4. Nu te critica.

Multe femei se critică, de exemplu își spun: ”Am părul frumos, dar picioarele strâmbe.”

De fapt, fiecare femeie este frumoasă. Atât în ​​ceea ce privește aspectul, cât și în ceea ce privește activitățile, nu lăsa autocritica și îndoielile să-ți fure energia. Singurul motiv al autocriticii este urmarea idealurilor și modelelor impuse. Noi însă suntem ceea ce suntem și tot ce ne rămâne este să realizăm și să iubim în noi ceea ce avem deja.

Îți doresc să ai o stimă de sine adecvată, să fii conștientă de sentimentele și dorințele tale.