Cum poți obține bunăstare în viață: sfatul psihiatrului Erich Fromm.

Fiecare om are propria înțelegere a bunăstării. Pentru unii, bunăstarea sunt banii; pentru alții – relațiile puternice și frumoase, dragostea; iar pentru alții – realizarea de sine, succesul în activitățile personale.

Și, de obicei, credem că pentru a atinge bunăstarea doar trebuie să depunem eforturi și să fim persistenți. Acest lucru este adevărat, dar nu este suficient.

De exemplu, o prietenă de-a mea scrie povești interesante și a decis să le citească cu voce tare pentru a face videoclipuri și a le încărca pe YouTube. Își făcea munca bine, cu dăruie, depunea mult efort și se pare, având toate aceste componente trebuia să vină și succesul.

Însă, indiferent cu te ocupi, neapărat vor exista oameni care te vor critica și te vor condamna. Ea nu știa cum să trateze corect criticile și negativitatea altora și, ca rezultat, și-a restrâns activitățile la un cerc mic de oameni, care au reușit să o cunoască și să o aprecieze pe merit.

De aceea, bunăstarea nu vine doar la cei care fac totul bine. Ca o navă în largul mării, trebuie să ne întindem pânzele și să ne expunem vânturilor; să facem un pas în necunoscut, chiar dacă suntem speriați.

Exact despre asta vorbea psihiatrul Erich Fromm:

”Omul poate atinge bunăstarea numai în măsura în care este deschis lumii înconjurătoare.”

Asta este ceea ce separă majoritatea oamenilor de obiectivul lor. Oamenilor le este frică să intre în relații noi, să se facă auziți, să schimbe ceva în viața lor, deoarece se află sub presiunea experiențelor negative din trecut sau a obstacolelor pe care le întâmpină în calea lor. Și oportunitățile pozitive trec pe lângă ei. De aceea, indiferent de orice, trebuie să avem încredere în Univers și să nu mai fim sceptici în privința lumii și a oamenilor, chiar dacă înainte de asta ne-au rănit.