4 motive pentru care suntem atacați de alți oameni și ce putem face pentru a ne proteja.

Într-o zi am asistat la un caz de nedreptate gravă, care m-a afectat profund. În timp ce conducătoarea noastră era internată în secția de terapie intensivă, câțiva „susținători ai adevărului” s-au plâns pe ea structurilor superioare, iar mesajul lor s-a încheiat cu cuvintele  „… și la serviciu vine în cizme albe”.

Desigur, această situație absurdă nu s-a încheiat cu nimic special, cu excepția faptului că, mai târziu spuneau despre ea că nu este capabilă să se integreze în echipă. Probabil, acest caz i-a afectat cumva cariera ulterioară. La noi oamenii nu obișnuiesc să afle cine are dreptate, cine a greșit, dar se grăbesc să tragă concluzii că nu există ”fum fără foc”.

Și totuși, în ce cazuri ne atacă oamenii?

1. Ne atacă dacă simt că suntem o amenințare pentru bunăstarea lor.

De exemplu, o femeie singură frumoasă și s*xy, care poate fi o persoană bună, dacă apare într-o companie, riscă să suporte critici și glume din partea femeilor căsătorite – fără niciun motiv, pentru orice eventualitate.

Deci, uneori trebuie să ții cont faptul că doar prezența ta poate părea amenințătoare pentru cineva.

2. Ne atacă dacă consideră că putem face ceea ce nu pot face ei. 

Dacă omul își permite cheltuieli mari pentru plăcerile sale, în timp ce cei din jur economisesc, nimănui nu-i pasă că își cheltuie banii câștigați cinstit și poate își îndeplinește un vis.

Cu toate acestea, în ochii celor din jur, situația lui va arăta ca „satul arde, dar baba se piaptănă”. Dacă „depășești limitele” și încalci imaginea generală a normei – neapărat se vor găsi oameni care te vor ataca pentru asta.

3. Nimănui nu îi place bunătatea și grija nemărginită care i se arată.

Dacă arăți generozitate, sprijin și ajutor pentru cineva o lungă perioadă de timp, în acest fel îți poți crește foarte ușor un dușman.

Oamenii adesea sunt indignați de faptul că au fost trădați de prieteni și de rude pe care le-au ajutat și i-au ridicat la nivelul lor. Omul „salvat” nu iartă două lucruri: faptul că prietenul său își amintește cum ai fost cândva un biet pierdut și slab. Și că nu-l va putea mulțumi niciodată în același mod, rămânând pentru totdeauna „persoana care a fost ajutată”.

De aceea, el va găsi un motiv să se răzbune pentru bunătate, pentru ca binefăcătorul său să nu fie prea mândru de isprava sa.

4. Suntem atacați pentru că vor să fie în locul nostru – să aibă casa, soția, câștigurile sau prietenii noștri. 

Dar, în același timp, s-ar putea să nu observe cât efort, muncă și nervi ai investit pentru a obține aceste beneficii, ce dificultăți ai depășit și ce probleme dificile ai rezolvat.

Ei văd rezultatul și decid că li se potrivește mai bine decât ție. Și încearcă să ia ceea ce este deja gata, în loc să-și creeze propriile realizări.

Trăim într-o lume în care lucrurile nu sunt deloc simple. Cum să răspunzi atacurilor?

Oamenii care au un bun simț al umorului fac acest lucru cel mai bine. Abilitatea de a glumi când ești atacat te pune imediat într-o poziție invulnerabilă. Nu trebuie să reacționezi violent și să te aperi – doar îți vei irosi energia prețioasă pe care o poți investi în ceva mai interesant și demn.

Dacă rămâi calm, după un timp invidiosul va rămâne în urmă și va găsi un alt obiect mai vulnerabil. Tu însă trebuie să-ți aperi granițele.

Ce crezi despre acest subiect? Ți s-a întâmplat să fii atacat de invidioși?