8 cuvinte pe care trebuie să le spui copilului tău cât mai des.

Nu contează cine ești. În ce cultură ai crescut. Nu contează ce sau câte limbi vorbești.

Acestea sunt cuvintele pe care trebuie să le spui copilului tău. Aceste cuvinte îi vor oferi o bază solidă, îl vor direcționa și îi vor consolida rezistența la tot ce îl așteaptă.

Pentru că viitorul aparține copiilor.

Mahatma Gandhi spunea: „Dacă vrem să învățăm pacea adevărată în această lume și dacă vrem să purtăm un adevărat război împotriva războiului, trebuie să începem cu copiii.”

”Nu poate exista o revelație mai profundă a sufletului societății decât modul în care își tratează copiii.” – Nelson Mandela

8 cuvinte pe care trebuie să le spui copilului tău cât mai des.

1. ”Nu”

Copiii trebuie să înțeleagă refuzul încă de la o vârstă fragedă și, în funcție de stadiul lor de dezvoltare, ei nu întotdeauna au nevoie de un motiv pentru asta. Dacă ești părinte, sarcina ta este să-ți înveți copiii despre siguranță, limite, armonie, reguli (rezonabile) respect pentru ceilalți și că nu pot trece prin viață făcând orice își doresc.

Fiind adulți, nu vrem să auzim „nu” tot timpul. Avem nevoie să auzim „da”. Dacă în copilărie am avut mesajele corecte, la maturitate înțelegem că nu putem fi pe placul tuturor. Dimpotrivă, unii oameni ne vor respinge. Alții vor fi furioși. Și atunci când se întâmplă astfel de lucruri, trebuie să fim capabili să le gestionăm cu demnitate, să știm când să plecăm.

2. ”Mulțumesc.”

Copiii merită recunoștință atunci când fac lucruri bune sau depun eforturi la fel de mari ca și adulții. Toată lumea vrea să fie apreciată pentru ceea ce a făcut, chiar și persoanele care spun că nu le pasă de recunoștință.

Recunoștința față de oameni confirmă acțiunile lor, îi face să se simtă bine și demni. Dacă v-ați comportat decent sau deliberat, meritați să vi se mulțumească, clar, des și public, atunci când este cazul. Nu există recunoștință excesivă.

3. ”Sunt aici pentru tine.”

Copiii trebuie să știe că pot conta pe adulții din jurul lor. Copiii nu trebuie să fie pietre. Ei trebuie să aibă pietre sub forma părinților lor.

Cu toții ne dorim ca cineva să ne acopere în perioadele dificile. Știind că cel puțin o persoană îți dorește binele – acesta este un balsam împotriva fricii și singurătății.

4. ”Te poți descurca.”

Atunci când copiii întâmpină dificultăți ei trebuie să fie capabili să se exprime, să vorbească sau să arate cum se simt. Ei trebuie să știe că este în regulă să fii emoționali atunci când viața este dificilă. Și trebuie să li se acorde spațiu pentru a face acest lucru înainte de a fi împinși în „zona depășirii” și de a li se spune că totul va fi în regulă.

Dar, de asemenea, ei trebuie să învețe că sunt capabili și plini de resurse, că pot rezolva problemele, că sunt capabili să „depășească” eșecurile și dezamăgirile. Să știe că, indiferent de ce se întâmplă, ei se pot descurca. Se pot ridica din nou.

5. ”Ești suficient de bun.”

Copiii au nevoie de speranță, dar ei nu trebuie să audă despre potențialul lor (încă nerealizat). Ei doar trebuie să știe că sunt suficient de buni aici și acum. Pentru că există.

6. ”Sunt mândru de tine pentru că…”

Acest mesaj ar trebui să fie specific: copilul trebuie să audă de ce ești mândru de el în acel moment.

Acest lucru este foarte important, în special dacă mândria ta nu întotdeauna este legată de rezultate, ci de efortul depus și de calitățile personale pe care le-a manifestat, obținând ceea ce a obținut.

7. ”Te iubesc.”

Spune-i asta copilului tău, spune-i familiei tale, spune oamenilor tăi. Spune oricui. Nu este vorba doar despre dragostea intimă, ci și de a face omul să se simtă că nu este singur. Aceste cuvinte valorează foarte mult.

8. ”Wow.”

Nu trebuie să fie personal; nu trebuie să te uiți la copilul tău și să-i șoptești „wow” în fiecare zi, deși probabil ar trebui. Încurajarea tinerilor să continue să privească lumea cu curiozitate, intrigă, surpriză poate fi cel mai mare cadou pe care îl poți face pentru ei.