Iată 7 tipuri de prieteni de care merită să stai cât mai departe.

Suntem obișnuiți să credem că prietenii care au trecut testul timpului sunt prieteni adevărați, cei mai buni care ne vor ajuta să avansăm, ne vor susține în momentele dificile și vor împărtăși cu noi bucuria. Dar oare mereu se dovedesc a fi atât de valoroși?

Din experiența mea personală și din experiența multor cunoscuți, pot spune cu încredere: adesea un prieten vechi poate fi ”un lup în blană de oaie”, o forță distructivă care nu ne permite să avansăm.

Există 7 tipuri de prieteni de care merită să stai cât mai departe.

1. Prietenul concurent. 

Acest prieten întotdeauna va dori să fie cel mai bun în toate: el are apartamentul mai mare, renovarea mai scumpă, copiii mai talentați, soțul mai de succes etc.

Această persoană te-a ales ca obiect al autoafirmării și cu spiritul său competitiv nesănătos te atrage într-o cursă de care doar el are nevoie. Nu merită să ai un astfel de prieten.

2. ”Regina dramei”

Astfel de oameni caută mereu dramă și o găsesc. Poți manifesta compasiune și poți încerca să îl ajuți să iasă dintr-o problemă, dar după ce a experimentat una, va găsi imediat alta și va alerga la tine pentru a primi din nou atenție, energie și sprijin. Un astfel de prieten se hrănește cu energia ta și nu va fi niciodată fericit.

3. Prietenul – pesimist. 

Acești oameni văd viața exclusiv în culori închise. Ei nu se simt niciodată bine: acasă este înspăimântător, în Europa nu te așteaptă nimeni, pâinea este plină de conservanți, iar pâinea de casă nu este gustoasă, s-au săturat de muncă și este groaznic să fii casnică.

Poți încerca să ajuți un astfel de prieten să vadă partea frumoasă a vieții, dar îți vei pierde energia, pentru că gândirea negativă poate fi schimbată doar din interior. O astfel de prietenie poate fi foarte periculoasă: psihologii spun că adoptăm expresiile faciale, vorbirea și comportamentul oamenilor din mediul apropiat.

4. Prietenul înclinat să critice în mod constant. 

La început critica poate suna într-o formă prietenoasă, amuzantă, dar mai devreme sau mai târziu se va transforma într-un război împotriva imperfecțiunilor tale inventate. Cu un astfel de prieten vei fi întotdeauna într-o poziție defensivă și îți va fi foarte greu să te protejezi de el, deci este mai bine să îl eviți.

5. Prietenul bârfitor

Dacă ai o prietenă care „scapă” în mod constant informații despre prietenii voștri comuni, cu siguranță jumătate de oraș îți știe deja secretele. O persoană bârfitoare nu merită nici încrederea, nici timpul tău. Prietenia cu ea nu-ți va aduce bucurie.

6. Prietenul interesat. 

Astfel de oameni sunt capabili să încalce chiar și cele mai simple acorduri. Și crede-mă, ești folosit nu pentru că vrea să rupă neobservabil legătura de prietenie, ci pentru că viața și preocupările sale vor fi întotdeauna prioritatea lui, iar tu ești pentru el doar o resursă utilă, nimic mai mult.

7. Prietenul imatur

Fiecare etapă a vieții ne oferă multe lucruri noi. Dar nu și celor care, dintr-un anumit motiv, au decis să rămână blocați în adolescență. Probabil cunoști oameni veșnic tineri care încearcă să trăiască după valorile adolescenților și refuză să își asume responsabilitatea pentru viața lor.

Din păcate, în astfel de situații, prietenii apropiați sunt cei care trebuie să rezolve problemele ”copilului etern”, ceea ce înseamnă că, în loc de un prieten egal, vei primi un adolescent capricios care se va supăra de fiecare dată când nu-i susții aventurile „distractive”.