5 secrete de educație pe care le-am învățat și încă le învăț de la mamele olandeze.

Conform ultimului raport UNICEF, copiii olandezi sunt oficial recunoscuți ca fiind cei mai fericiți din lume.

O parte semnificativă a acestei fericiri este asociată nu numai cu lipsa „temelor” în școala primară sau cu oportunitatea de a te juca cât dorești, ci și cu atmosfera generală sănătoasă din familie, care este stabilită și susținută de părinți, în primul rând, de către mame. Deci, ce poți învăța de la ele?

1. ”Nu te sacrifica, nu te complica.”

Ideea principală este foarte simplă: copiii nu-ți schimbă viața, o completează. Mamele olandeze nu renunță la viața personală – ele continuă să lucreze, să se întâlnească cu prietenii, să găsească timp pentru interesele lor și, în general, fac totul pentru ca apariția unui copil (doi sau trei) să nu transforme familia într-o suferință eternă.

Nouă ne este greu să înțelegem și să acceptăm. În cultura noastră, femeia este obligată să sacrifice … fie cariera pentru familie, fie familia pentru carieră.

2. ”Nu te simți vinovată.”

Dacă nici familia, nici societatea nu necesită sacrificii, nu te etichetează drept „o mamă rea” pentru că ai oprit alăptarea sau ai scos bebelușul pe stradă fără căciulă, există mai puține motive să te autoînvinovățești. Societatea olandeză îți spune clar: „pune-ți mai întâi ție masca de oxigen, apoi copilului”. O mamă nervoasă, epuizată, deprimată nu este ceea ce are nevoie un copil pentru a fi fericit.

Aici ți se respectă viața privată și nu ți se impun sfaturi nesolicitate. Chiar și medicii încearcă întotdeauna să ofere recomandări într-o formă foarte delicată.

Și totul pentru că olandezii știu: burnout-ul nu este o ficțiune și nu este vorba doar despre muncă, ci și despre maternitate. Pentru a fi o mamă bună, ai nevoie de o resursă emoțională, iar aceasta este imposibil de obținut din sentimentul de vinovăție.

3. Nu suferă de materialism

Știați că în Amsterdam nu există niciun „mall” pentru copii? Nu există departamente speciale pentru copii în centrele comerciale unde totul este atârnat cu volane roz și albastre, nu există scutece japoneze super-moi, nu există șervețele hipoalergenice, șampoane extra-blânde, lichid de spălat vase special „pentru copii” (credeți-mă – nu există produse cosmetice pentru bebeluși Johnson), nu există o varietate imensă de scutece de unică folosință, biberoane, linguri, sticle, iar piureurile pentru bebeluși sunt doar de 2-3 feluri. Oare cum trăiesc? Foarte simplu.

În primul rând, copilul nu are nevoie de scutece japoneze și șampoane extra-blânde; în al doilea rând, copilul nu are nevoie de haine roz sau albastre – copiii pot fi îmbrăcați în tricouri obișnuite confortabile, pantaloni, jachete, pijamale – toate acestea pot fi cumpărate în magazinele „pentru adulți” (Zara, H&M, C&A, etc.); în al treilea rând, pentru olandezii practici pare o prostie totală să cheltuiești o avere pe ceva din care copilul va crește în 2-3 luni – de aceea, aici este dezvoltată cultura second-hand și „utilizarea comună” (de exemplu, există așa-numitele speelothek -uri – săli de joacă unde poți împrumuta orice jucărie).

Aici funcționează o regulă simplă: ”Cu cât cheltuim mai puțin timp și energie pentru a căuta și cumpăra lucruri, cu atât ne rămâne mai mult timp și energie pentru ceva cu adevărat important.”

4. Mențin cursul natural al lucrurilor.

Pentru mamele olandeze sarcina nu este o boală. Dacă totul decurge fără complicații, ele continuă să meargă cu bicicleta, să facă sport și merg la muncă până în ultimele săptămâni de sarcină. Nasc fără anestezie și stimulente și merg acasă cu copilul a doua zi. Aproximativ 30% dintre femeile olandeze, preferă nașterea la domiciliu.

Copiii olandezi au voie să se joace tot timpul liber (pentru că în timpul jocului explorează lumea) pe orice vreme și oriunde – acasă, pe stradă, la școală, într-un restaurant. Nu le este interzis să se murdărească, să se ude și să mănânce nisip. Sunt duși la grădiniță chiar dacă au febra 38 și secreții nazale, dacă copilul „nu arată bolnav” – da, cel mai probabil își va infecta toți prietenii, dar olandezii știu că așa se „formează imunitatea copiilor”, ceea ce înseamnă că este util.

5. Acceptă copilul așa cum este

Desigur, ar fi o prostie să susțin că mămicile olandeze nu au așteptări de la copilul lor – desigur că au. Dar sunt mai puțin obsedate de realizări și note, știu că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său și merită laude – indiferent de orice. Acestea își acceptă nu numai copiii lor, ci și cei străini așa cum sunt, iar dacă copilul tău este „special”, nu vei vedea niciodată frică sau milă în ochii unei mame olandeze. “Ce minunat!” – îți va spune și te va privi cu cel mai sincer și amabil zâmbet.

Timp de doi ani la Amsterdam nu am văzut niciodată mame olandeze țipând la copiii lor sau amenințându-i public cu vreo pedeapsă. Mamele olandeze știu că un copil, încă din prima zi, este o persoană unică și trebuie ajutat să se exprime, să se iubească și să devină conștient de sine în această lume.