3 trăsături care sunt mult mai importante pentru succes decât inteligența înaltă.

Se crede că un rol important în obținerea succesului îl joacă inteligența înaltă. Într-adevăr, IQ-ul poate afecta performanța academică a omului. Cu toate acestea, o diplomă de universitate în niciun caz nu garantează că el va atinge înălțimi profesionale.

Cercetările arată că IQ-ul este mai puțin important pentru succes decât se crede în mod obișnuit. Există 3 trăsături care adesea sunt trecute cu vederea, dar care joacă un rol important în capacitatea de a-ți atinge obiectivele.

1. AUTOCONTROLUL

De multe ori noi înșine suntem cel mai mare obstacol în calea succesului. Capacitatea de a ne gestiona comportamentul se reflectă asupra valorilor și obiectivelor noastre.

O confirmare clasică a acestui fapt este celebrul experiment ”The Marshmallow Test” (testul bezelei) realizat de Walter Mischel profesor la Universitatea Stanford. În acest studiu, subiecții au fost copii de 3-5 ani cărora li s-au oferit dulciuri și li s-a spus că ele pot fi mâncate acum sau în 15 minute până când experimentatorul pleacă și se întoarce în cameră. Dacă rezistă, atunci vor primi o recompensă dublă – două bezele în loc de una.

Mai târziu, oamenii de știință au urmărit cum au crescut participanții la experiment și ce realizări au obținut în viață. S-a constatat că cei care au reușit să aștepte cu răbdare recompensa dublă, în viitor s-au descurcat mai bine la școală, au primit salarii mai mari și au fost mai puțin predispuși la obezitate decât cei care au mâncat dulciurile imediat.

Experimentul de la Stanford a fost mult timp considerat reperul pentru cât de important este autocontrolul pentru a obține succes.

Autocontrolul este ca un mușchi. El poate fi consolidat, inclusiv prin crearea condițiilor necesare pentru aceasta.

Exersează să spui „nu”, de exemplu, atunci când îți dorești să deschizi rețelele sociale în timpul orelor de lucru sau să pui o porțiune suplimentară de mâncare pe farfurie. Învață să-ți gestionezi comportamentul în fiecare zi. Abilitatea de a te controla în ceva se va răspândi în toate domeniile vieții tale.

2. EMPATIA

Empatia este capacitatea de a te simți de partea clientului sau a persoanei cu care comunici.

Empatia îți permite să înțelegi opiniile și motivele adversarului și astfel să reduci tensiunea. Aceasta este diferența dintre „Cred că te înșeli” și „Înțeleg ce vrei să spui”. Dacă prima expresie face interlocutorul să ia o poziție defensivă, atunci a doua invită la un dialog sincer și constructiv.

Fiecare dintre noi are un mare potențial de empatie și de înțelegere a interlocutorilor. Descoperirea ”neuronilor oglindă” demonstrează că din punct de vedere biologic toți suntem capabili de empatie. Urmărește-l pe cel din fața ta – și îi vei simți acut durerea și sentimentele.

Urmărește-ți sentimentele. Dă-le definiții. Descrie-ți experiența în gând. Pe măsură ce îți cunoști mai bine sinele, vei înțelege mai subtil și mai intuitiv ceea ce experimentează alții.

Și cel mai important lucru: empatia pe care o demonstrezi le arată oamenilor că îți pasă de experiența lor. Theodore Roosevelt spunea: „Oamenilor nu le pasă cât de multe știi, până când află cât de mult îți pasă.”

3. REZISTENȚA

Psihologul Angela Duckworth a studiat trăsăturile de caracter ale oamenilor de succes din diferite categorii sociale ( ofițeri și studenți ai Academiei Militare West Point, participanți la National Spelling Bee (un concurs de ortografie popular organizat în Statele Unite), profesori nou veniți din zone defavorizate, vânzători în companii private). S-a dovedit că toți aveau în comun o caracteristică – rezistența.

Dacă autocontrolul este capacitatea de a face față unor tentații, atunci rezistența este abilitatea pe care o manifestăm atunci când ne confruntăm cu dificultăți fizice și psihologice.

Dezvoltarea rezistenței necesită răbdare și coerență. Cu toate acestea, ea poate fi dezvoltată și cu acțiuni zilnice simple. De exemplu, încearcă să înveți să jonglezi. Sau fă un duș rece în fiecare zi. Perseverența pe care o cultivi te va ajuta să ai mai mult succes în alte domenii ale vieții.