10 semne că ești prea dependentă de opinia străină și asta te face nefericită.

Aceste clopote de alarmă sugerează că este timpul să lucrezi la respectul de sine, la nucleul tău interior și să-ți asumi responsabilitatea pentru propria viață.

10 semne că ești prea dependentă de opinia străină:

1. Renunți la propriile nevoi din cauza nevoilor străine.

Dacă ai reputația persoanei care îi ajută mereu pe toți, ești sufletul companiei și cel mai bun prieten din lume, analizează cu ce preț ți se dau toate astea. S-ar putea să descoperi că cei din jurul tău te folosesc de mult timp pentru că ești gata să-i salvezi, renunțând la planurile și dorințele tale.

Să oferi ajutor – este normal și corect. Dar să acționezi întotdeauna în detrimentul tău doar pentru ca oamenii să se gândească bine despre tine, nu merită. Învață să spui ”nu”.

2. Cauți în permanență aprobarea celorlalți.

Nu ești mulțumită de rezultatele muncii tale până când nu te laudă cineva. De exemplu, te întorci acasă pentru a te schimba, deoarece imaginea ta a primit puține aprecieri pe Instagram, deși ceea ce ai văzut în oglindă te făcea fericită.

Construiește-ți stima de sine pe valori obiective, nu pe aprobarea străină.

3. Încerci să fii așa cum vor să te vadă alții.

Dacă te schimbi pentru fiecare persoană cu care comunici, este timpul să-ți cauți nucleul interior și să decizi cine ești.

4. Nu-ți asumi responsabilitatea pentru viața ta. 

Pe de o parte, este logic: alții îți influențează viața atât de mult încât succesul sau eșecul tău depind de cuvintele și acțiunile lor. Dar această situație nu poate fi numită sănătoasă.

O persoană matură își asumă responsabilitatea pentru viața sa și își evaluează fiecare acțiune luând în considerare posibilele riscuri și consecințe.

5. Pui la suflet opinia străină, chiar dacă nu este constructivă.

Nu ești o sută de dolari ca să fii pe placul tuturor, însă orice reproș te indispune. Ești înconjurată nu numai de oamenii deștepți, de aceea unele cuvinte ar trebui ignorate.

6. Ți-e frică de singurătate.

Pentru că depinzi de opinia străină, ai o situație dificilă cu propriile repere interne. De aceea, posibilitatea de a rămâne fără moderatorul extern îți provoacă panică.

Fă-ți propria opinie prioritară și frica va trece.

7. Ți-e frică să faci ceva pe cont propriu.

Renunți la un proiect important, amâni pe mai târziu o idee și ai uitat deja când ai început cu curaj ceva nou și interesant. Ești condusă de frica de eșec care îți poate expune punctele slabe.

Este în regulă să greșești. Uneori merită să-ți asumi riscul pentru a reuși.

8. Te simți responsabilă pentru așteptările celorlalți.

Persoana dependentă percepe așteptările altora ca fiind ale sale și îi este foarte frică să nu-i dezamăgească. Astfel devii avocat, pentru că părinții tăi și-au dorit asta, te căsătorești urgent, pentru că prietenii îți spun că a sosit timpul etc.

Așteptările altora nu sunt problema ta.

9. Nu poți lua o decizie fără sfatul cuiva.

Dacă îți schimbi locul de muncă sau țara de reședință, este firesc să-i întrebi pe cei dragi ce părere au despre asta. Opiniile lor te vor ajuta să obții mai multe argumente pro și contra. Dar când vine vorba de activitățile zilnice, necesitatea sfatului străin indică dependență.

10. Orice șoaptă pe la spate crezi că e despre tine. 

Când oamenii din jurul tău discută și râd, ți se pare că ei discută despre tine. Ei discută și condamnă, desigur. Dar multora nici nu le pasă de tine, oricât de trist ar suna.