Psihologii recomandă 4 situații în care poți avea încredere în intuiția ta.

Unii oameni cred că intuiția este ”al șaselea simț”, cu ajutorul căruia universul sau zeii ne spun ce trebuie să facem. Sau tratează intuiția ca pe o abilitate psihică care ne permite să privim spre viitor.

Alții cred că intuiția nu există, că este o escrocherie și ezoterism, ceea ce înseamnă că nu trebuie să ne bazăm pe ea.

Știința încearcă să găsească o explicație rațională a ”vocii interioare”. Însă opiniile psihiatrilor, psihologilor și oamenilor de știință despre intuiție de asemenea, sunt împărțite. Și chiar dacă abordările doar la prima vedere par a fi diferite, de fapt, sunt foarte asemănătoare.

– Intuiția este opera subconștientului. Această idee era urmată de Carl Jung și esența ei constă în faptul că un anumit strat de informații și sentimente este ascuns în psihicului nostru și uneori izbucnește sub formă de vise, fantezii sau intuiție.

– Intuiția este un proces de gândire. Doar că se întâmplă foarte repede și nu-l conștientizăm întotdeauna. Adică, creierul procesează și analizează toate informațiile disponibile, precum și experiența și cunoștințele anterioare relevante pentru caz și produce un rezultat.

Dacă tratăm intuiția în acest mod – nu ca pe un ”al șaselea simț” misterios, ci ca o analiză a informațiilor – atunci are sens să o ascultăm uneori.

Psihologii recomandă câteva situații în care poți avea încredere în intuiția ta:

1. Într-o situație stresantă

Să presupunem că fugi de cineva, te-ai rătăcit într-un loc necunoscut sau cineva strigă la tine și îți cere ceva.

În astfel de condiții, este imposibil să cântărești calm și rațional toate faptele, de aceea are sens să-ți asculți „vocea interioară”. Este foarte posibil ca creierul să fi analizat deja ce se întâmplă și să-ți fi sugerat o opțiune care i se pare optimă.

2. Dacă ai avut o experiență similară.

De exemplu, vrei să cumperi o mașină, nu o faci prima dată și simți că inima ta optează pentru o anumită opțiune. Este foarte posibil ca data trecută să fi aflat deja multe informații despre cum să alegi o mașină, iar acum aceste informații te ajută foarte mult.

3. Dacă deții foarte puține informații.

Și nu ai nicio modalitate de a le obține. De exemplu, ai decis să alegi un bilet norocos la loto. Sau răspunzi la întrebările foarte dificile ale unui test și încerci să ghicești răspunsul corect.

În astfel de cazuri intuiția ta este singura la care poți apela. Cel mai probabil, ea nu-ți va sugera răspunsul corect, dar cu siguranță nu va fi mai rău.

4. Dacă simți că ceva este în neregulă.

Să presupunem că ai venit la o întâlnire care pare să meargă bine, dar ai totuși un sentiment de îngrijorare, sentimentul pericolului. Sau, dintr-un motiv inexplicabil, ți se pare că partenerul de afaceri îți ascunde ceva sau poate un prieten, o rudă sau un coleg te minte.

În astfel de cazuri, puțin probabil vei rupe imediat relația sau vei începe o ceartă numai pe baza presupunerilor intuitive. Dar nu strică să faci o pauză, să observi comportamentul persoanei și să acorzi mai multă atenție detaliilor. Este foarte posibil să fi observat deja câteva clopote de alarmă, dar încă nu ești conștient de acest lucru.

Ce este important să reții despre intuiție?

Intuiția nu este o sursă universală de răspunsuri corecte. Nu este prea înțelept să ai încredere necondiționat în ea. Dar nici să o eviți complet. Intuiția este un motiv să te oprești, să analizezi situația, să cântărești din nou cu atenție toate faptele pe care le ai și apoi să iei o decizie.