Ce vezi pe această pată? Iată cum funcționează testul Rorschach.

“Ce vezi în imagine?” – vă poate întreba un psihiatru, arătând spre o foaie pe care s-ar părea că tocmai a vărsat cerneală.

Cum să răspunzi corect?

De obicei, cuvântul „test” presupune prezența unor opțiuni de răspuns, de aceea mulți cred în mod eronat că petele au de la început o interpretare corectă și încearcă să răspundă obiectiv. De fapt, nici cele mai banale, nici cele mai originale răspunsuri nu se compară cu lista de opțiuni.

Spre deosebire de testele clasice, testul Rorschach nu limitează imaginația respondentului. Însă atunci apare întrebarea, cum pot fi interpretate informațiile primite. Un astfel de diagnostic este sigur?

Cum funcționează testul?

Testul Rorschach – este o sursă de informații destul de sigură. Însă procedura nu se limitează doar la întrebarea despre ce vede omul în imagine. Potrivit creatorului testului, cel mai important lucru începe după aceea. Psihiatrul întreabă cum a apărut imaginea vizibilă, de ce pacientul o vede pe ea, ce îl face să interpreteze această imagine în acest fel etc. Adică, interesul nu este ceea ce vede în mod specific omul, ci modul în care vede asta.

Următorul pas – este analiza răspunsurilor. Prelucrarea datelor presupune nu doar interpretarea lor, ci și codificarea într-un limbaj al simbolurilor. Conform ideii creatorului testului, fiecare dintre aceste simboluri face posibilă evaluarea caracteristicilor intelectuale, emoționale și a altor caracteristici mentale. În fiecare an, acești indicatori sunt actualizați în conformitate cu noile cercetări.

De ce este necesar acest test?

Această metodă este utilizată pentru a identifica problemele grave. Testul Rorschach este un instrument foarte complex și nu toți specialiștii au voie să-l realizeze. Dar datorită lui, personalitatea poate fi investigată în mod cuprinzător și, de asemenea, pot fi urmărite schimbările dinamice.

Potențialul testului Rorschach nu a fost descoperit pe deplin – oamenii de știință încă mai lucrează la asta.

Testul misterios i-a inspirat pe autorii unor benzi desenate să creeze un personaj cu celebrele pete pe mască. Foto: cadru din filmul „Watchmen”.