”La 60 de ani, orice oaspete a devenit nedorit pentru mine.”

De câte ori pe lună crezi că merită să inviți oaspeți acasă? Oare întotdeauna sunt justificate cheltuielile pentru organizarea întâlnirilor sau este mai bine să te întâlnești cu cei dragi pe un teritoriu neutru?

Eroina poveștii noastre de astăzi este absolut sigură că nu trebuie să fii o gazdă ospitalieră pentru a rămâne în relații bune cu prietenii și rudele. 

Oaspeții nedoriți

”La 60 de ani, orice oaspete a devenit nedorit pentru mine. Mi-am avertizat toate rudele și prietenii că pot veni în vizită doar în cazuri excepționale. Și înainte de a face asta trebuie să mă sune și să ne punem de acord dacă îi pot primi sau nu.

În trecut adesea organizam întâlniri cu prietenii la mine acasă. Trăiesc singură și când venea vorba la cine ne întâlnim, toată lumea se uita în direcția mea. Până la un anumit moment nu m-a deranjat. Eram chiar flatată de această atenție și sentimentul că sunt importantă.

Dar, odată cu înaintarea în vârstă, am observat că aceste întâlniri îmi fură energia. După plecarea oaspeților, de obicei, mă simțeam foarte deprimată.

O fi fost din cauza că fiecare își aducea problemele cotidiene sau că trebuia să fac curățenie, să gătesc și să fac cumpărături pentru oaspeți. Asta îmi lua prea mult timp și efort. De fiecare dată simțeam nevoia să mă închid în casă cel puțin o săptămână, pentru a nu vedea și auzi pe nimeni.

Alternativa întrunirilor de acasă

Acum încerc să mă întâlnesc cu cei dragi pe un teritoriu neutru. Mi se pare că este mult mai rațional să mergi la o cafenea sau să faci o plimbare în parc decât să cheltui energie, timp și bani pentru a servi pe cineva.

Sunt destule locuri unde îți poți petrece timpul liber într-o companie prietenoasă. De ce să aduci oamenii acasă, când poți vizita ceva interesant?

Acum, casa mea – este altarul meu și nimeni nu are voie să-l invadeze cu problemele sale.”

Simți bucuria de a organiza întâlniri acasă? Sau poate, ca și eroina noastră, simți un gol în suflet după ce primești oaspeți?