5 semne că prietena ta te folosește și a sosit timpul să închei această relație.

Adesea considerăm prieteni oamenii pentru care nu mai avem sentimente calde, dar continuăm să comunicăm cu ei prin inerție sau sub influența amintirilor din trecut. Însă acești cunoscuți nu ne tratează întotdeauna așa cum merităm. Chiar și înțeleptul Socrate a remarcat că „fără prietenie, nicio comunicare între oameni nu are valoare”.

5 semne ale unui prieten toxic

1. Prietenul tău te folosește ca pe o vestă pentru a se plânge.

Un prieten toxic te va suna mereu, chiar și la miezul nopții pentru a vorbi despre problemele LUI. Te va încărca cu o mulțime de informații negative: va vorbi despre nemulțumirile sale, indiferent de reacția ta.

Desigur, uneori toți suntem indispuși și vrem să împărtășim problema cu cineva apropiat. Dar nu ești obligat(ă) să asculți negativitatea constantă sau subiecte care nu țin de competența ta. Este timpul să oprești acest flux de energie negativă și să-ți găsești un partener de conversație distractiv și pozitiv.

2. Își subliniază superioritatea față de tine.

Potrivit psihologilor, acesta este principalul semn al unui prieten toxic. De exemplu, prietena ta și-a cumpărat haine scumpe sau produse cosmetice și se laudă cu prețul lor, subliniind că nu ai destui bani sau nu ai gust. Ea îți critică în permanență hainele, aspectul, acțiunile, forma de comunicare cu ceilalți.

Evident, astfel încearcă să te umilească. Ea, însă nu tolerează critici la adresa sa. Acest comportament nu este favorabil prieteniei. Nu vei concura cu prietena ta, ai nevoie de sprijin și comunicare egală.

3. Comunică cu tine numai atunci când are nevoie de ajutor.

Desigur, fiecare poate ajunge într-o situație dificilă, dar nu-i poți permite să-ți folosească bunătatea la nesfârșit. Trebuie să riști cu banii și reputația ta, să-ți pierzi timpul cu activități inutile.

Prietenul tău nu ia în considerare principiile tale morale, crede că poate conta pe sprijinul tău zi și noapte. El, însă nu te ajută niciodată să rezolvi vreo problemă. Acest comportament sugerează că ești folosit(ă) cu nerușinare. Prietenii adevărați nu pot face asta.

4. Îți ignoră opinia.

Suporți o vreme, însă la un moment dat vorbești direct și exprimi totul sincer. Prietenul tău se supără, susținând că îți vrea binele. El susține că trăiești greșit, că trebuie să te schimbi și să trăiești după regulile sale. Un astfel de egoism separă oamenii și nu este propice prieteniei.

5. După ce vorbești cu prietenul tău, simți un gol în interior.

Intuiția îți spune că este timpul să rupi această prietenie toxică. Nu te forța să te întâlnești cu această persoană. Poate că vă leagă amintiri comune din copilărie, adolescență, studenție sau munca comună, dar te-ai dezvoltat, ai interese noi, prietenul tău însă a rămas în trecut și încearcă să te tragă înapoi.

În acest caz, este timpul să închei prietenia cu cineva care este atât de departe de tine. Și nu trebuie să ai remușcări, nu ești obligat(ă) să comunici dacă această comunicare nu-ți aduce bucurie.