Cum poți detecta minciuna: 11 semne ale limbajului corpului care arată că ești mințit.

De ce oamenii mint? Răspunsul la această întrebare este simplu: mincinoșii cred că oamenii nu-și dau seama că sunt mințiți.

Majoritatea oamenilor au mințit cel puțin o dată. În mod deliberat sau inconștient, dar fiecare dintre noi uneori minte. Și de cele mai multe ori frica, vinovăția sau rușinea fac oamenii să mintă. Dar oare există circumstanțe care le oferă dreptul sau îi obligă să facă asta? Minciuna este un joc subtil și virtuos al minții umane.

A minți – înseamnă a influența ideile omului despre sine și lumea înconjurătoare cu ajutorul cuvintelor, expresiilor faciale, situației false, zâmbetului sau gestului potrivit și a pătrunde în spațiul său personal.

Mulți oameni dețin arta înșelăciunii. Dar pentru a minți cu succes, trebuie să fii suficient de inteligent.

Cum înțelegi că cineva te minte? Analizează-i comportamentul și semnele tipice prin care experții deosebesc adevărul de minciună.

1. Discrepanța dintre cuvinte și emoții.

Emoția reală se manifestă sincron cu vorbirea. Emoția fictivă este afișată pe față cu o ușoară întârziere. Mincinoșii neexperimentați mai întâi spun o minciună despre starea lor, apoi, după câteva secunde, își amintesc că trebuie să descrie emoția dorită pe fața lor. De aceea, privește cu atenție interlocutorul pentru a înțelege dacă te minte sau nu.

De asemenea, poți observa multe pauze în discursul său. Mincinosul face o pauză pentru a-ți evalua reacția și a vedea dacă îl crezi sau nu.

2. Clipitul.

Atunci când omul este nervos, clipește mai des; cu o creștere a încărcăturii cognitive – mai rar. Așadar, de multe ori omul care clipește și se agită nu te va înșela.

Mai degrabă, ar trebui să te alerteze rigiditatea mișcărilor și lipsa gesticulării, repetarea acelorași fraze, pauzele dinaintea răspunsului și ritmul inegal al vorbirii.

3. Pauza lungă

Dacă omul spune adevărul despre ceea ce discutați, el îți va răspunde imediat, cu excepția cazului în care strănută sau tușește brusc. Dacă interlocutorul face o pauză neobișnuit de lungă după ce îl întrebi ceva legat de discuția voastră, ar putea fi un semn că te minte.

4. Nu-și ia privirea. 

Îndreptarea privirii într-o parte – este o reacție normală la o întrebare dificilă care necesită concentrare sau memorie. Dar mincinoșii se tem de o astfel de pauză, de aceea, răspund imediat sau întorc privirea pentru puțin timp.

Atunci când omul minte conștient, fără jenă, te va privi direct în ochi mult mai mult decât este necesar – aproximativ 75% din timpul total al conversației în loc de 50% în mod obișnuit. Astfel, mincinosul îți privește fața, evaluându-ți reacția la minciună.

5. Distanțarea

Unii cercetători susțin că mincinoșii se distanțează inconștient de cele spuse și folosesc mai des propozițiile impersonale. În discursul lor rareori se strecoară pronumele „eu”, „al meu”, iar numele altor persoane sunt înlocuite cu „el” și „ea”. Când minte, omul vorbește evaziv, de multe ori sare de la subiect la subiect sau răspunde la întrebare cu întrebare.

6. Agitare, mâncărime etc.

Minciuna poate fi identificată în cele mai bizare moduri, dintre care unele includ agitația și mâncărimea.

Nervozitatea poate determina oamenii să experimenteze mâncărime bruscă, ceea ce îi poate face și mai anxioși.

7. Folosesc gesturi de distragere a atenției

Când li se pun întrebări neplăcute, mincinoșii își strâng buzele, își rotesc părul în jurul degetelor și folosesc inconștient gesturi cu mâinile îndreptate către ei.

Dacă omul gesticulează de la sine spre interlocutor, el adesea spune adevărul. În același timp, bărbații sunt mai puțin predispuși la gesturi active decât femeile.

8. Atingerea feței

Atingerea ochilor în timpul unei conversații poate fi percepută ca un semn că cineva încearcă să te păcălească. Femeile parcă și-ar corecta machiajul, trecându-și degetele sub ochi, iar bărbații își freacă pleoapele.

Astfel, interlocutorul evită contactul vizual. Cu toate acestea, gestul poate indica și o oboseală banală.

9. Monitorizează reacția interlocutorului.

Mincinoșii îți citesc emoțiile, încercând să-și dea seama dacă ai crezut povestea lor. Observând neîncredere, vor încerca să-și corecteze greșelile sau să inventeze fapte noi.

10. Nu-și controlează partea stângă a corpului

Dreptacii au un control foarte bun asupra părții drepte a corpului lor. Ei controlează conștient mișcările brațului și piciorului drept. Iar de partea stângă adesea uită. Deși partea stângă reflectă emoțiile și experiențele noastre reale.

Experții recomandă să privim mai atent partea stângă a interlocutorului. Mâna stângă a mincinosului va atârna la întâmplare, va gesticula febril, va atinge urechea, părul, va scărpina nasul și gâtul.

11. Se apără 

Unii oameni, când sunt prinși că mint, încep să se apere agresiv. Dacă îi întrebi direct despre minciună, atunci, ca răspuns, mincinosul, se va indigna: „Drept cine mă iei? Crezi că mint?” etc. Astfel, el încearcă să schimbe subiectul conversației și să te oblige să-ți ceri iertare.