Cum înțelegi că persoana te manipulează, prefăcându-se o victimă: 11 semne clare.

Există un subtip de manipulatori care se prefac victime. Nu este ușor să reziști trucurilor lor, iar dacă îți arăți slăbiciunile cel puțin o dată, va fi foarte greu să scapi de o astfel de persoană.

Iată 11 semne cu ajutorul cărora vei recunoaște un manipulator-victimă:

1. Leagănul emoțional

Ai întâlnit vreodată oameni alături de care simți că este o adevărată încercare? Cu ei comuni foarte greu și cu cât conversația durează mai mult, cu atât simți că ești mai obosit(ă) mental.

2. Amintirile din trecut

Acestea nu sunt doar conversații despre ceea ce s-a întâmplat în trecut.  Persoana care se preface victimă pentru a manipula pe cineva încearcă să-ți amintească încă o dată despre suferința sa în prezent.

3. Plângerile nesfârșite

La fel ca și  copiii care fac capricii pentru a obține ceea ce doresc, victimele se pot plânge la nesfârșit despre cât de grea este viața și cât de obosite sunt. Vor face astfel încât să-ți dorești să o ajuți sau să preiei responsabilitățile sale.

4. Problemele de sănătate

Acesta este un alt mod de a provoca milă și acționează deosebit de eficient asupra rudelor manipulatorului. Nu contează dacă victima are o problemă de sănătate sau nu, ea se va preface că este bolnavă doar ca să primească grija celor apropiați și să-i fie îndeplinite toate cererile.

5. Învinovățirea

În orice ceartă sau neînțelegere victima va găsi o modalitate de a da vina pe tine. Chiar dacă ea este vinovată, te va face să regreți cuvintele tale și să-ți ceri scuze.

6. Respingerea ajutorului

Toți oamenii din când în când au nevoie de sprijin. Cu toate acestea, dacă omul se plânge în mod regulat de problemele sale și ignoră sugestiile pentru rezolvarea lor, fii sigur că te folosește doar ca pe o pernă în care să plângă.

7. Limitele personale

Victimele își apără cu grijă limitele personale. Când intervin în treburile tale, li se pare că este ceva normal, dar dacă cumva ai intervenit în treburile lor, atunci ești un egoist.

8. Lipsa de încredere

O astfel de persoană te va suspecta în mod constant de ceva, întrucât are probleme serioase cu încrederea, cauzate de traumele psihologice sau de îndoiala de sine. Manipulatorii-victime cred că oamenii vor acționa la fel ca și ei.

9. Deprecierea

Oricât ar avea, tot nu vor aprecia. Li se pare mereu că „în grădina vecinului, iarba este mai verde”. Manipulatorii susțin că ceilalți oameni sunt mai norocoși decât ei și numai soarta rea ​​este de vină.

10. Certurile constante

Când ai de-a face cu un manipulator-victimă va fi dificil să petreci chiar și o zi fără certuri. Mai ales dacă sunteți într-o relație. Se poate spune că acesta este hobby-ul lor – să facă scandaluri.

11. Te amenință că își va provoca răni.

De multe ori acești oameni, dacă îi jignești cumva cu ceva, încep să țipe că își vor face ceva. Nu trebuie să-ți fie frică de acest lucru, deoarece să treacă de la cuvinte la fapte nu este stilul lor.