Iată 5 secrete despre creșterea unui copil bun, potrivit psihologilor de la Harvard.

În ciuda faptului că trăim într-o lume care se schimbă rapid, nevoile copiilor nu s-au schimbat. Iată 5 secrete despre creșterea unui copil bun, potrivit psihologilor de la Harvard.

1. Petrece mai mult timp cu copilul tău.

Să petreci timpul liber cu copilul – înseamnă să-ți amâni pentru o vreme treburile și să-i citești cartea preferată, să vă jucați fotbal, să faceți drumeții în munți sau doar să vă jucați jocuri de modă veche și demult uitate. Toate acestea te vor ajuta să fii în contact personal cu el.

Copiii memorează aceste momente pentru totdeauna. S-ar putea să uite ce le-ai cumpărat. Pentru ei cel mai important lucru este să petreacă timpul cu persoana dragă.

2. Discută cu copilul tău. 

Fă-ți timp pentru a încerca să înțelegi ce se întâmplă în viața copilului. Nu va fi de prisos să vorbești despre asta cu profesorii, antrenorul și alte persoane din cercul său social. Apoi, ar trebui să verifici dacă există modificări în comportamentul său. Ajutorul tău îl va oferi încredere în sine, copilul își va da seama că poate discuta cu tine despre toate problemele care îl preocupă. Fă-l să audă că este cea mai mare prioritate din viața ta.

3. Arată-i cum poate fi rezolvată problema fără a se concentra asupra rezultatului.

În niciun caz nu trebuie să rezolvi problemele copilului. Este mai corect să-i oferi șansa de a studia viața prin experiența personală. Succesul nu este mai puțin important și, oferindu-i libertatea de alegere, îi oferi conștientizarea a ceea ce se întâmplă.

Îți dorești ca el să crească un om adevărat. De aceea, ar trebui să-i permiți să vină la tine și să vorbească despre problemele sale, să se consulte pentru a găsi cea mai bună opțiune. Cu siguranță îți va fi greu să urmărești dintr-o parte când face greșeli. Dar, toate acestea fac parte dintr-un întreg pe calea dezvoltării personale.

4. Spune-i cuvinte de recunoștință.

Părinții sunt încurajați să stabilească mai întâi o anumită gamă de responsabilități pentru copiii lor și abia apoi să le mulțumească pentru rezultatele și realizările lor.

Învață-ți copilul să vadă lauda ca pe un dar special. De fiecare dată când face ceva, nu uita să-i mulțumești pentru asta. Observațiile psihologilor de la Universitatea Harvard arată că, de regulă, părinții laudă copiii pentru manifestarea bunătății.

5. Invață-l să privească mai larg.

Permite-i copilului să exploreze lumea dintr-o perspectivă plină de compasiune. Potrivit oamenilor de știință, majoritatea copiilor sunt capabili să manifeste empatie și grijă într-un cerc restrâns de rude și prieteni.

Este foarte important să-l înveți să fie un bun ascultător, să poată comunica fără utilizarea tehnologiilor moderne, să manifeste sensibilitate în afara cercului familial și să nu critice oamenii credincioșii și cei de alte naționalități. Suntem în centrul dezvoltării evoluției umane. Noua generație are șansa să facă schimbări în direcția bună. Deschiderea copilului către alte culturi îl face să fie o persoană bună, iubitoare și fericită.

Părinții sunt pe deplin responsabili pentru procesul educațional. Oferă-i ajutorul pentru a naviga corect în această lume.