Practica japoneză Shinrin Yoku: Iată ce este plimbarea conștientă și cum îți menține gândurile în ordine.

Cele mai recente cercetări științifice arată că meditația poate fi aplicată cu succes în practică pentru a ameliora stresul, pentru relaxare și chiar pentru a combate anxietatea sporită. Cu toate acestea, ea necesită timp și putere de voință pentru a o practica. Pentru începători ar putea fi dificil să transforme meditația într-o rutină zilnică. Tehnica shinrin-yoku sau plimbarea conștientă este mult mai ușoară și te poate ajuta să-ți ordonezi gândurile și sentimentele.

Ce este plimbarea conștientă?

Plimbarea în natură ajută la ameliorarea stresului și îmbunătățirea stării de spirit. Cu toate acestea, nu toți oamenii sunt interesați să meargă în pădure sau parc și să admire flora și fauna, mai ales dacă gândurile lor sunt ocupate cu munca și alte problemele cotidiene. Pentru a rezolva această problemă, în Japonia, a fost inventată o practică specială numită shinrin-yoku, ceea ce în traducere înseamnă „băi de pădure” sau „scăldatul în pădure”. Shinrin-yoku nu are nimic de-a face cu procedurile de apă și, în termeni simpli, este doar o plimbare în pădure, respectând principiile mindfulness.

Pentru a practica tehnicile tradiționale de meditație, trebuie să iei o poziție confortabilă statică și nu fiecare începător va putea sta nemișcat timp de cinci sau mai multe minute. Prin asta se deosebește plimbarea conștientă de metodele obișnuite – nu trebuie să depui eforturi și să te concentrezi în mod specific. Tot ce ți se cere este să mergi încet prin pădure și să-ți urmărești senzațiile.

Care sunt beneficiile shinrin-yoku?

Shinrin-yoku ajută la combaterea insomniei. Plimbarea prin pădure are un efect pozitiv asupra stării psihologice și emoționale, ajutând omul să facă față furiei, iritabilității și anxietății.

Îmbunătățește capacitatea cognitivă. Potrivit cercetărilor, studenții care practică în mod regulat plimbarea conștientă, sunt cu 20% mai buni la memorarea informațiilor. Se îmbunătățește memoria și concentrarea, iar oamenii din profesiile creative vor fi încântați să afle că shinrin-yoku îi poate ajuta să găsească mai ușor inspirația.

Meditațiile în natură au un efect pozitiv și asupra corpului nostru. În timpul unei plimbări în natură, ritmul cardiac se uniformizează, glicemia scade și imunitatea se activează.

Cum funcționează această tehnică?

Plimbarea conștientă este o tehnică eficientă de conștientizare datorită mai multor factori. Pe lângă combinarea stresului fizic și mental, shinrin-yoku modifică conștiința prin contemplarea modelelor fractale cu care este plină natura – acestea sunt modele de pe frunze, scoarța copacilor sau fulgii de zăpadă, care, potrivit unui studiu al Institutului Oregon, oferă pace și liniște.

Sunetele pădurii au proprietăți curative și ajută la relaxare. Mai există efectul aromaterapiei naturale, precum și senzațiile tactile datorită contactului cu natura. Toate împreună ajută la ordonarea gândurilor și la scăderea tensiunii nervoase.

Cum se practică această tehnică?

Există mai multe tipuri de plimbări conștiente – fiecare poate alege opțiunea care i se potrivește.

Începătorii ar trebui să acorde atenție versiunii de bază. Tot ce ți se cere este să ieși în natură și să faci o plimbare. În timp ce mergi urmărește-ți senzațiile corpului. Modul în care ți se schimbă respirația în funcție de ritmul ales, modul în care aerul curat îți atinge pielea feței și a mâinilor, modul în care picioarele calcă pe mușchi sau pe sol. Acordă atenție cum se comportă mâinile tale, cum se modifică ritmul cardiac, senzațiile pe care le experimentezi la nivelul gâtului și coloanei vertebrale. În același timp, poți număra pașii.

Al doilea tip de shinrin-yoku – atenția se concentrează pe lumea din jurul tău. Poți admira frunzele care flutură în vânt, urmărește cât de încet se deschide o floare, urmărește păsările zburând din ramură în ramură. Lasă-ți toate grijile și devino parte a lumii din jurul tău.

Poți face practica puțin mai dificilă. Încearcă nu numai să numeri pașii, ci și să spui în gând afirmațiile tale preferate. La un moment dat, s-ar putea să-ți dai seama că ai pierdut numărul și mintea ta a sărit la alte gânduri. În acest caz nu trebuie să te cerți, începe numărătoarea din nou și, în timp, îți va fi mai ușor să te concentrezi.

O versiune puțin mai avansată a shinrin-yoku sugerează utilizarea tuturor simțurilor în timpul plimbării. Urmărește schimbarea peisajului din jurul tău, urmărește sunetele, mirosurile și modul în care acestea îți afectează starea emoțională. Atinge frunzele sau scoarța copacilor pentru a spori senzația tactilă.

Și cea mai provocatoare opțiune pentru plimbarea conștientă implică urmărirea emoțiilor. Concentrează-te asupra senzațiilor: cum reacționezi la apropierea unui trecător? Cum te face să te simți zumzetul unei albine sau cântecul păsărilor? Poate te simți tristă pentru că nu este nimeni în jurul tău sau, dimpotrivă, te simți neliniștită de faptul că sunt oameni în apropiere? Permite-ți să simți aceste emoții, pentru aceasta este una dintre modalitățile de a reduce anxietatea.