De abia te-ai trezit și simți anxietate? Iată ce poate indica această stare.

Există momente în care ne trezim anxioși. Stăm întinși în pat, încă nu am deschis ochii, dar deja simțim o bucată grea în stomac, umerii sunt încleștați și de mult timp nu mai suntem curioși și relaxați. Parcă cineva ne-a furat dimineața. Desigur, când avem datorii sau creștem singuri copii mici; sau (mai des) ambele, anxietatea are motive. Dar acordați atenție următoarelor lucruri:

– obiectiv totul este în regulă, însă anxietatea nu dispare și se simte mai ales dimineața;

– asupra noastră atârnă o problemă cronică care nu poate fi rezolvată la nivelul la care a apărut;

– se pare că avem o presimțire de ceva rău și ziua începe cu această presimțire;

– anxietatea se amestecă cu dorul, furia, iritarea sau sentimentul de abandon;

– anxietatea la trezire crește într-o frică atât de puternică, încât nu ne putem forța să ne ridicăm din pat.

Starea de anxietate severă, vizibilă sau ușoară, dar persistentă dimineața pentru o lungă perioadă de timp, senzația de durere în piept din cauza anxietății, mai ales dacă este însoțită de un somn de calitate slabă, poate indica:

– dezvoltarea stării depresive;

– depresie sau tulburare de anxietate;

– tulburare de stres posttraumatic (PTSD);

– ulcer stomacal (care poate fi o manifestare psihosomatică a incapacității de a controla ceea ce este important și de a primi sprijin);

suprasarcina inadecvată, căreia nu-i putem face față și pornim iar și iar ciclul „suprasarcină-eșec-anxietate-suprasarcină”;

– disfuncția glandei tiroide;

„Mi-e teamă să mă ridic din pat.”, „Mi-e teamă să trăiesc.”, „Ce dor mă cuprinde…” ”Din nou trebuie să mă ridic și să rezolv problemele.”, „Nu vreau să deschid ochii, pentru că există toate astea.” „Cât de multe trebuie să fac și cât de greu îmi este”, „Cum pot controla totul”, „În timp ce dormeam, s-a întâmplat ceva”, „Astăzi se va întâmpla ceva rău” – aproximativ așa poate suna și arăta starea ta. Dacă durează mult timp și îți afectează calitatea vieții, merită să cauți ajutor.

Anxietatea – este o frică fără obiect; ea caută acel obiect care sperie și, dacă nu-l găsește atunci „ca un șarpe, se târăște în orice gaură” – acestea sunt cuvintele unui medic cu experiență.

Este posibil să aveți nevoie de neurologi, psihoterapeuți, endocrinologi, psihiatri, terapeuți, psihologi. Nu lăsați nesupravegheată anxietatea cronică pe termen lung, aduceți-o specialiștilor competenți. Odată ce găsiți motivul, vă va fi mai ușor.

Dimineața – este cel mai important moment al zilei. Sentimentul calității vieții depinde foarte mult de modul în care petrecem dimineața. Trebuie să aveți grijă de calitatea somnului și a trezirii.

Vă doresc să vă „vindecați” dimineața. Să fie cu adevărat bună.