6 tipuri de oameni care îți distrug stima de sine. Reduce comunicarea cu ei.

Nu-i lăsa pe nimeni să-ți omoare stima de sine, să te lipsească de motivație sau să-ți strice starea de spirit.

Iată 6 tipuri de oameni care îți distrug stima de sine. Reduce comunicarea cu ei.

1. ”Criticii de canapea”

Acești oameni știu întotdeauna cum ar trebui să trăiască ceilalți, cum să construiască relații, să crească copii, să câștige bani sau să conducă o afacere. Sunt cei mai versați în literatură, muzică, pictură și pot crea cu ușurință o capodoperă.

Și nu contează că, de fapt, nimeni nu i-a întrebat, că ei nu au copii, că nu pot picta, câștigă puțin, iar relația lor s-a încheiat cu divorț.

Atunci când te afli în interiorul unei situații, poți fi foarte vulnerabil la criticile nerușinate și neconstructive. Mai ales dacă nu vin de la o persoană străină, ci de la un prieten sau o rudă. Observațiile și scepticismul îți pot tăia aripile.

2. ”Iubitorii de dramă”

Astfel de oameni vorbesc doar despre problemele lor, iar pentru ceilalți nu au prea mult interes, nu doresc să-i asculte și să-i sprijine. Aceștia te pot implica în drama lor, te pot învinovăți de ceva și pot juca rolul victimei, se pot juca cu sentimentele tale.

Drept urmare, alături de o astfel de „stea” te simți o persoană nesemnificativă și neinteresantă, îi oferi timpul și emoțiile tale, iar în schimb nu primești nimic. Acest lucru nu-ți afectează stima de sine în cel mai bun mod.

3. Atotștiutorii. 

Aceștia, ca și criticii de canapea, știu totul despre orice. Doar că obiectivul lor este diferit – să zdrobească interlocutorul cu cunoștințele sale și să se afirme pe seama lui. Orice ai spune, atotștiutorul te va întrerupe la mijlocul propoziției, va „urca pe podium” și va difuza de acolo cu aspectul său de cunoscător.

Adesea, astfel de oameni deștepți ne fac să ne îndoim de competența noastră, nu ne permit să ne exprimăm ideile și gândurile.

4. Oamenii toxici și cinici

Sunt abili în devalorizarea realizărilor, ideilor și sentimentelor tale. Orice le-ai împărtăși, ca răspuns vei primi scepticism, sarcasm și încercări de afirmare.

Drept urmare, te simți vulnerabil, slab și mizerabil, de parcă emoțiile și victoriile tale sunt nesemnificative. Ești obligat să te justifici și să te compari involuntar cu ceilalți – iar comparația nu este în favoarea ta.

5. Susținătorii adevărului.

„Noua tunsoare nu ți se potrivește, înainte arătai mai bine. De ce te-ai supărat, eu îmi fac griji pentru tine! Eu spun totul așa cum este”, – acești susținători ai adevărului critică aspectul și acțiunile altora, oferă sfaturi nesolicitate și copleșesc oamenii cu insulte prost deghizate. Le pasă puțin de sentimentele tale, ei cred că fac o faptă bună, sunt mândri că sunt atât de sinceri, refuză să observe că onestitatea fără cerere se transformă în grosolănie și încălcare a limitelor.

Astfel de atacuri te pot indispune, te pot face să te simți prost, urât și incompetent.

6. Lăudăroșii

Există oameni care se laudă continuu și o fac într-un mod arogant, înjositor. Mesajul principal al declarațiilor lor este: „Uite, ce om de succes sunt, cine nu este ca mine este un ratat.”

Lăudăroșii adoră să critice, să dea sfaturi de la înălțimea experienței lor, să devalorizeze problemele altora. Astfel de afirmații te fac să te compari cu lăudărosul și te descurajează. Dacă este cazul tău, mai bine să filtrezi astfel de persoane: reduce comunicarea, schimbă subiectul conversației, cere-i să fie mai corect în afirmațiile sale.

Există astfel de oameni în mediul tău? Cum comunici cu ei? Spune-mi în comentarii.