Unde își ascunde sufletul suferința: 7 cele mai populare boli psihosomatice.

Există o expresie populară: „Toate bolile sunt de la nervi!” Desigur, există multe dispute pe această temă, dar nu putem nega un fapt dovedit științific: cu cât în viața omului există mai multe situații stresante, cu atât el se îmbolnăvește mai des și trece mai greu peste boală.

Multe boli au rădăcini psihosomatice. Din greacă psyche – înseamnă „suflet” și soma – „trup”, iar bolile apar de obicei pentru că sufletul își ascunde suferința. În momentul în care emoțiile nu găsesc o ieșire, depozitele sufletului se umplu și conținutul nu găsește altă cale de ieșire decât prin corp.

7 cele mai frecvente cauze ale tulburărilor psihosomatice identificate de psihologul Leslie LeCron.

1. Conflictul intern.

O parte a dorințelor este conștientizată de către om și se află la suprafață, iar cealaltă – dintr-un anumit motiv, se ascunde în subconștient. În acest caz a doua parte începe un „război”, semnele căruia pot deveni simptomele psihosomatice.

2. Limbajul corpului.

Corpul reflectă fizic starea, ce ar putea fi exprimată prin fraze figurative: „Această durere de cap este insuportabilă!”, „Nu-l pot digera!”, „Am mâinile legate!” … Ghiciți cum va reacționa un corp relativ sănătos la astfel de mesaje cu programare constantă?

3. Prezența unui beneficiu condiționat.

Această categorie include probleme de sănătate care aduc anumite beneficii condiționate proprietarului lor. Și nu este o simulare, ci o boală diagnosticată destul de realist. Poate că persoana își dorește cu adevărat să aibă beneficiile pe care le va primi doar dacă se va îmbolnăvi.

Ai grijă ce-ți dorești, deoarece dorințele tind să se împlinească!

4. Experiența din trecut.

Cauza bolii poate fi o experiență traumatică din trecut, adesea din copilărie. Acesta poate fi atât un eveniment episodic, cât și un impact pe termen lung care continuă să afecteze emoțional persoana în prezent.

5. Identificarea.

În acest caz, simptomul fizic se poate datora unui atașament emoțional puternic față de o persoană cu o boală similară. Adesea există frica de a pierde acea persoană sau pierderea s-a întâmplat în realitate.

6. Sugestia.

Fiind sigur de prezența unei boli – chiar dacă nu există în realitate – omul încearcă în mod constant să găsească dovezi pentru aceasta, astfel, în subconștient el deja a fost de acord cu prezența bolii. Desigur, în acest fel, probabilitatea de a obține crește semnificativ.

7. Auto-pedepsirea.

Această pedeapsă este asociată cu sentimentul real de vinovăție și mai des imaginar, care chinuie persoana. Auto-pedepsirea facilitează trăirea vinovăției, parcă ispășind-o.

Problemele psihosomatice sunt destul de reale și apar ca urmare a unor situații stresante, relații complexe, a influențelor externe asupra psihicului și a altor motive nefiziologice. De asemenea, mulți cercetători cred că bolile psihosomatice apar în organele și sistemele care sunt cele mai slăbite, datorită stilului de viață și predispoziției ereditare.

7 boli psihosomatice clasice pe care psihanalistul american Franz Alexander le-a identificat în 1950:

1. Hipertensiunea.

2. Ulcerul peptic.

3. Astmul bronșic.

4. Neurodermatita.

5. Hipertiroidismul.

6. Colita ulcerativă.

7. Artrita reumatoidă.

De atunci s-au schimbat multe, iar lista bolilor psihosomatice a fost completată și extinsă semnificativ cu: tulburările de panică și somn, oncologie, infarct, sindromul colonului iritabil, tulburările sexuale, obezitatea, anorexia nervoasă, bulimia – aceste și multe alte tulburări au motive să fie considerate psihosomatice.

Mulți psihoterapeuți cunoscuți, precum Wilhelm Reich, Franz Alexander, Ida Rolf, Alexander Lowen și mulți alții, au asociat apariția bolilor din părți și organe ale corpului cu emoții corespunzătoare.

Ce poate face omul pentru recuperare?

Omul ar trebui să vindece nu numai cauza fiziologică, ci și cea psihologică.

La nivel fizic, ca măsură preventivă și auto-ajutor, ar trebui în primul rând să înlăture efectele stresului pentru a preveni suprasolicitarea cronică; să-și bucure corpul cu masaje, activitate fizică și odihnă bună, să învețe să-și controleze tensiunea și să se poată relaxa. Și cel mai important: dacă nu poate schimba situația, atunci trebuie să-și schimbe atitudinea față de ea!

Fiți sănătoși!