Învață-ți copilul să fie fericit: 4 pași pentru realizarea acestui obiectiv.

Pentru a învăța copilul să fie fericit, mai întâi adulții trebuie să experimenteze acest sentiment. Până la vârsta de 7 ani, copilul este atașat emoțional de mama (90%), până la vârsta de 14 ani, el continuă să simtă această legătură (40%). În orice caz, copilul încearcă să copieze sentimentele și comportamentul părinților.

Există mai multe fapte științifice despre fericire și despre cum să ne simțim fericiți. Descoperirile oamenilor de știință vă vor ajuta să înțelegeți mai bine cum să vă gestionați emoțiile, să trăiți mai ușor și cu bucurie.

Faptul 1. Omul nu folosește 40% din resursele sale. 

Sonya Lubomirsky, profesor american de psihologie la Universitatea din California, în cercetările sale a constatat că până la 40% din emoțiile care provoacă sentimentul de fericire nu sunt folosite de către om. Dar el poate schimba situația lucrând asupra sa.

Pentru a simți fericirea trebuie să înveți să fii recunoscător oamenilor care fac ceva pentru tine. În plus, oamenii fericiți nu se compară cu cei care au mai mult succes, nu invidiază și se bucură că sunt unici și speciali. Lubomirsky mai scrie că pentru a experimenta fericirea poate fi aplicată starea de ”flux”. Ceea ce înseamnă să te scufunzi complet în ceea ce faci și atunci timpul va trece pe neobservate.

Faptul 2. Gândurile bune le pot învinge pe cele rele.

Cercetările realizate de Barbara Fredrickson arată că există de trei ori mai puține gânduri bune în raport cu cele rele. Ceea ce înseamnă că, pentru a alunga un gând rău, trebuie să te gândești la ceva pozitiv de trei ori mai mult și atunci negativitatea va dispărea.

Faptul 3: Nu amâna fericirea pe mai târziu.

Conform cercetărilor realizate de Daniel Gilbert, profesor de psihologie la Universitatea Harvard, omul nu poate prezice cu exactitate dacă va fi fericit, pentru că nu poate spune ce se va întâmpla cu el, să zicem, peste un an. Omul nici măcar nu poate ști exact de ce poate fi fericit. El poate simți starea de fericire, fără să înțeleagă că este exact ea.

Faptul 4. Pozitivul se transmite.

Profesorul James Fole de la Universitatea din California și Nikas Christakis, colegul său de la Harvard, scriu în lucrarea lor că faptele bune provoacă o reacție în lanț. Când un om vede că altul a făcut o faptă bună pentru cineva și ambii sunt fericiți, el însuși vrea să facă ceva bun.

Îți poți învăța copilul să facă fapte bune: să ofere locul unei bătrâne în transport, să ajute o colegă de clasă, să ude florile acasă pentru a te bucura. Faptele bune dau naștere unor emoții luminoase de nedescris.

Cum îți ajuți copilul să fie o persoană fericită?

Pasul 1. Încetează să te plângi

Roagă-ți copilul să-și urmărească discursul și pe cei din familie să facă același lucru: de îndată ce începi să te plângi, lasă-i să te „prindă” și să-ți impună o amendă. Sau doar să te oprească.

Pasul 2: Fă doar prognoze optimiste.

Trebuie să-ți înveți copilul (și să înveți singură) să facă predicții pozitive. Dacă mergi undeva, trebuie să-ți creezi o imagine în care acolo ești iubită și așteptat și că totul va ieși bine. Acesta este un scenariu pozitiv pe care îl materializăm. Mai mult decât atât, nu contează cât de adevărată este această imagine mentală: o vom face reală dacă vom scăpa de gândurile și frazele negative și le vom practica doar pe cele pozitive.

Prin urmare, formează doar scenarii pozitive pentru viața ta și acestea se vor împlini. Această vizualizare intră în subconștient și devine un program pentru creierul tău, un plan de realizare.

Pasul 3: Oferă-i copilului încredere în sine.

Dacă copilul se îndoiește de ceva, lasă-l să învețe fraza magică: „Totul este posibil!”. Aceasta a fost formulată în cărțile sale de unul dintre cei mai populari autori ai lumii – Deepak Chopra în cartea „Șapte legi spirituale ale succesului”. El spune că, conform legilor naturii, obținem ceea spre ce tindem. Crezi în bine – și el se va realiza. Explică-i acest lucru copilului tău, copiii sunt capabili și le place să creadă.

Pasul 4: Transformarea obstacolelor în pași către succes.

Este o abilitate uimitoare de a transforma obstacolele în experiență și succes. Sunt trăsăturile unei persoane cu adevărat fericite. Conform legii efortului minim, omul face mai puțin și realizează mai mult. Ce înseamnă asta? Copilul învață să accepte circumstanțele care i se întâmplă și oamenii cu care comunică așa cum sunt. Fără a condamna sau a se supăra.

Copilul trebuie să învețe să-și controleze gândurile pentru a nu condamna pe nimeni. Principiul este același ca și în cazul plângerilor: roagă-i pe cei dragi să-l „oprească” de îndată ce aud condamnare sau bârfe de la el. De asemenea, este important ca fiul /fiica ta să le ofere oamenilor posibilitatea de a avea propria opinie, chiar dacă aceasta nu coincide cu opinia sa. Aceasta îi va forma o atitudine deschisă și calmă față de toate circumstanțele care i se întâmplă. Și atunci orice lecție de viață va fi cu adevărat o lecție de succes pentru copil și nu un motiv de supărare.

Să fii o persoană fericită – înseamnă să ai un mod de gândire diferit. Lucrează la gândirea ta împreună cu copilul tău și viața voastră se va schimba.