7 motive pentru care o casă ușor dezordonată îți poate aduce beneficii.

O casă ușor dezordonată nu este un defect. Dimpotrivă, viața ta se poate îmbunătăți într-o astfel de locuință.

7 motive pentru care o casă ușor dezordonată îți poate aduce beneficii.

1. O casă dezordonată poate însemna că ești o persoană creativă.

Curățenia excesivă îți înăbușă imaginația. Există o mulțime de cercetări care arată că un mediu dezordonat te încurajează să gândești mai liber.

Nu este vorba despre apartamente, case și dulapuri pline cu lucruri inutile, încât nu poți deschide ușa. Este vorba despre o dezordine confortabilă.

Dacă nu ești sigur că dezordinea îți alimentează creativitatea, caută pe internet „Biroul lui Einstein”. El a inventat teoria relativității într-o cameră, care le-ar fi provocat unor gospodine un atac de cord.

Dacă locuiești cu cineva în aceeași casă, vorbește cu această persoană și stabiliți limitele dezordinii – ce vă va încuraja creativitatea și ce va fi considerat haos.

2. O casă perfect curată s-ar putea să nu fie cea mai fericită casă.

După moarte, nimeni nu-și va aminti de tine că ai fost cea mai ordonată persoană sau că locuința ta a fost cea mai curată din lume, așa că de ce să-ți dedici jumătate din viață curățeniei? Casa ta nu va fi niciodată 100% curată și organizată.

Mai bine concentrează-te să-ți faci locuința cât mai funcțională și plăcută, decât perfectă.

Experții recomandă curățarea băilor luni, iar marți – praful, de exemplu. Asta îți oferă timp să faci ceea ce îți place. Nu cheltui mai mult de 30 de minute pe zi pentru fiecare sarcină. Dacă nu ai reușit să faci curățenie în jumătate de oră, lasă totul pentru săptămâna următoare.

3. Puțină murdărie este chiar utilă.

Oamenii care locuiesc în case ultra-curate, elimină toți microbii din casele lor. Însă unii microbi sunt benefici pentru om. Ei întăresc sistemul imunitar și reduc probabilitatea ca copiii tăi să dezvolte alergii.

Cercetările arată că micuții expuși vaporilor agenților de curățare, au mai multe șanse să dezvolte astm.

Utilizează produse de curățare naturale care nu conțin substanțe chimice. Și nu face curățenie prea des.

4. Plantele de apartament îți fac casa mai sănătoasă.

Plantele de apartament își aruncă frunzele, uneori cade murdăria din ghiveci, dar vei respira mai ușor în jurul lor și chiar îți vor prelungi viața.

Multe plante de interior elimină toxinele din aer (de exemplu, iedera diavolului (scindapsus) și crinul păcii). Studiile au arătat că plantele de interior pot reduce stresul, care provoacă probleme cardiovasculare fatale.

5. Dacă tot ai decis să scapi de gunoi, ai putea să arunci obiectele de care vei avea nevoie mai târziu.

Adepții curățeniei și organizării extreme exclamă cât de fericiți și liberi se simt că au scăpat de lucrurile inutile. Dar aceasta este doar prima reacție.

De fapt, pasionații de curățenie extremă aruncă adesea lucruri foarte utile, valoroase și chiar frumoase.

În loc să arunci ceea ce nu ai folosit pe parcursul anului, experții recomandă să evaluezi mai întâi valoarea obiectului și dacă există necesitatea să-l înlocuiești.

6. Și o casă aglomerată poate fi elegantă. 

Stilul JUNGLE – presupune umplerea spațiului cu dezordine ingenioasă: plante de apartament peste tot, perne boho, covoare tribale, mobilier incompatibil, accesorii pe fiecare suprafață plană, pereți acoperiți cu perdele de macramé și lucrări de artă. Dezordinea acum nu mai este dezordine, ci o tendință.

7. Ceea ce iubești nu poate fi dezordine. 

Nu-i lăsa pe cei obsedați de curățenie să-ți spună ce este dezordine și ce nu. Fă astfel încât să-ți placă locuința ta.

Umple-o cu elemente care au semnificație pentru tine și îți exprimă personalitatea. Prezintă-ți trofeul de fotbal, aranjează-ți modelele sau figurinele preferate, decorează peretele cu lucrările de artă ale copilului tău.

Nu trebuie să te simți vinovat(ă) pentru dezordine, simte-te cât mai confortabil în casa ta.