3 motive pentru care unii oameni au nevoie de 4 ore pentru un somn odihnitor, iar alții de 8 ore.

De ce unii oameni pot dormi 4 ore și se trezesc odihniți, în timp ce alții au nevoie 7-8 ore de somn?

Motivul 1. Nevoia individuală de somn.

Majoritatea oamenilor au nevoie de 7-8 ore de somn pentru a se trezi odihniți. Cu toate acestea, există oameni nevoia cărora de somn este diferită.

De exemplu, există o categorie de persoane care au nevoie de mai mult de 8 ore de somn. Și există cei care au nevoie de mai puțin de 6 ore de somn pentru a se simți bine. În general, gama fluctuațiilor individuale este de la 4 la 12 ore!

Sfat: Nu ne putem influența durata somnului. Deci, nu merită să ne facem griji în această privință.

Motivul 2. Stilul de viață

Oamenii care dorm puțin, de regulă, au multe sarcini-hobby-uri-planuri-activități. Cu cât stilul de viață al omului este mai intens, cu atât necesitatea de a dormi este mai mică. De asemenea, la reducerea fiziologică a duratei somnului contribuie activitatea fizică moderată. Cei care fac exerciții fizice în mod regulat – nu vor dormi prea mult. Și dimpotrivă, cei care au un stil de viață sedentar, dorm prea mult. Și cu cât omul doarme mai mult, cu atât își dorești mai mult – acesta este un fapt dovedit.

Sfat: nu ignorați sportul și duceți o viață împlinită pentru a nu vă pierde timpul dormind prea mult.

Motivul 3. Atitudinea față de somn.

Oamenii care prezintă simptome de insomnie, discută adesea despre numărul orelor de somn și a lipsei somnului. Pacienții care suferă de insomnie spun: ”Dorm teribil, am insomnie, reușesc să dorm doar 5-6 ore, atât de puțin!”

Dar când sunt întrebați cât dormeau înainte de insomnie, se dovedește că uneori dormeau la fel, 5-6 ore și nu aveau niciun inconvenient în legătură cu asta. De ce? Pentru că nu erau atenți la somnul lor. Ei dormeau, fugeau la muncă, nu-și monitorizau durata somnului, erau ocupați cu viața lor, nu cu somnul. Și se simțeau grozav. Iar atunci când, dintr-un anumit motiv au început să doarmă prost, au început să-și monitorizeze durata somnului, să-și asculte cele mai mici afecțiuni, să se tortureze mental – și pe baza acestor emoții, percep situația cu somnul mult mai dramatic.

Sfat: gândiți-vă mai puțin la somn și la durata acestuia – atunci veți dormi mai bine. Iar dacă somnul într-adevăr vă perturbă viața, contactați un specialist: un medic-somnolog.