20 de semne care sugerează că ești într-o relație toxică.

Nu există relații perfecte. Cu toate acestea, într-o relație sănătoasă te simți în siguranță, fericită, știi că ești respectată și poți fi tu însăți. Într-o relațiile toxică te simți epuizată, devastată și, uneori, disperată.

Psihologul Lillian Glass, care a inventat termenul în 1995, definește relațiile toxice ca fiind orice relație în care oamenii nu se susțin reciproc, între ei există rivalitate, conflict, lipsă de respect și înțelegere, în care unul îl afectează negativ pe celălalt.

Semnele unei relații toxice:

1. Partenerul încearcă să te schimbe.

Dacă partenerul îți oferă în mod constant sfaturi nesolicitate cu privire la ceea ce trebuie să schimbi în tine, nu îți susține interesele și hobby-urile, te critică pentru ceea ce ești, acesta este cu siguranță un partener toxic.

2. Partenerul te lipsește de respectul de sine.

Partenerul toxic se agață de orice. Auzi constant critici în direcția ta care te lipsesc de respectul de sine.

3. Partenerul este întotdeauna ostil.

Mânia constantă este un semn sigur al unei relații nesănătoase. Nu ar trebui să fii niciodată într-o atmosferă de ostilitate, deoarece te face să te simți nesigură.

4. Te evită în mod deliberat

El poate spune: „Desigur, te iubesc”, deși comportamentul său sugerează altceva. El poate evita intimitatea, făcându-te să te simți respinsă. Dacă te superi, atunci îți spune că ești prea dependentă emoțional.

5. Există un dezechilibru clar de putere în cuplu.

Întreabă-te, cine are mai multă putere în relație? Dacă poți oferi imediat un răspuns clar, aceasta indică o problemă. În mod ideal, o relație este o uniune egală. Desigur, nu în toate aspectele va exista o distribuție egală a puterii, dar în general aceasta trebuie să fie echilibrată.

6. Ești monitorizată în mod constant.

Un partener care vrea să fie mereu alături de tine, vrea să faceți totul împreună, nu-ți permite să fii singură, te urmărește în mod constant și te întreabă unde pleci, transformă relația voastră într-o relație toxică.

7. Partenerul refuză să se schimbe și nu vrea să vorbească despre problemele din relație.

Certurile în cuplu nu indică o relație toxică, dar dacă partenerul se închide în sine când încerci să vorbești cu el despre ceea ce te deranjează, aceasta se numește sabotaj. El nu te ascultă sau afirmă că nu vrea să vorbească, nu-ți răspunde la întrebări sau se îndepărtează atunci când încerci să discuți despre ceva important.

8. Ai uitat de tine.

O relație toxică – este o relație în care nu ai grijă de tine. Dacă îți ignori timpul, renunți la planurile tale în favoarea partenerului, acest lucru sugerează că te afli într-o relație nesănătoasă.

9. Ești nesigură.

Într-o relație sănătoasă, există un schimb reciproc, partenerii observă cele mai bune părți ale lor, se sprijină și se laudă reciproc, își oferă grijă și sprijin unul altuia. Într-o relație toxică nu se întâmplă toate acestea.

10. Partenerul nu își asumă niciodată responsabilitatea pentru acțiunile sale.

Într-o relație sănătoasă, oamenii țin cont de opiniile reciproce și încearcă să schimbe ceva. Un partener toxic te va învinovăți pentru că l-ai provocat să te jignească. Aceasta este o formă de abuz emoțional numită gaslighting.

11. Nu poți fi tu însăți

Când ești iubită cu adevărat, ești iubită pentru ceea ce ești. Dacă nu poți fi tu însăți sau nu te simți natural în preajma partenerului tău, acesta este un semn îngrijorător.

12. Între voi nu există încredere.

Într-o relație sănătoasă, încrederea se dezvoltă în timp. Când vă cunoașteți mai bine și te întrebi dacă poți avea încredere în partenerul tău, acțiunile sale îți dovedesc că poți avea încredere. Acest lucru nu se întâmplă într-o relație toxică. Persoana nu își respectă niciodată promisiunile.

13. Lipsa empatiei

Un semn clar de avertizare a toxicității este faptul că partenerului nu-i pasă cum tratează oamenii. El încearcă adesea să-și justifice trădarea și alte acțiuni și se poate descrie ca fiind un om bun, doar pentru a-i folosi pe alții în scopurile sale.

14. Trebuie să-ți ascunzi relația de prieteni și familie.

Dacă trebuie să-ți ascunzi relația de cei dragi, știind că aceștia nu vor aproba alegerea ta, ai motive să te gândești.

15. Te simți mai rău când ești în preajma lui.

Uneori ți se pare că te plictisești și vrei să-ți vezi iubitul, dar de îndată ce vă întâlniți, starea ta de spirit se deteriorează și te simți nesigură.

16. Senzația de epuizare.

Dacă în relație te simți epuizată, acesta este unul dintre principalele semne de toxicitate. Poate fi exprimată și fizic în oboseală constantă.

17. Dă vina pe alții pentru problemele sale.

O persoană toxică își proiectează adesea sentimentele de inferioritate asupra altora, găsind defecte sau acuzându-i pentru problemele sale.

18. Ți se pare că tu faci totul pentru relație.

O relație sănătoasă este un parteneriat în care vă construiți prezentul și viitorul împreună. Dacă simți că faci toată munca grea și cu atât mai mult, dacă partenerul tău nu observă asta, relația voastră a devenit toxică.

19. Nu scoate la iveală cele mai bune părți din tine.

Când ești fericită și ești într-o relație sănătoasă, ești încrezătoare, te simți bine și nu ai probleme de încredere.

20. Ești speriată și nu te simți în siguranță.

O relație toxică se poate transforma cu ușurință în abuz. Dacă persoana cu care te întâlnești sau locuiești încearcă în mod constant să te umilească sau să te suprime și te simți încolțită, atunci este posibil să fii într-o relație abuzivă.