10 pași pentru a găsi un obiect pierdut, dacă nu-ți amintești unde l-ai pus.

Probabil că ți s-a întâmplat cel puțin o dată să uiți unde ai pus cheile, portofelul, căștile sau alt obiect important, dar nu-ți poți aminti.

În acest articol vreau să-ți împărtășesc câteva moduri de a-ți aminti rapid unde ai lăsat obiectul pierdut și cum să-l găsești ușor (chei, căști, inel etc.).

1. Păstrează-ți calmul

Atunci când ne dăm seama că am pierdut ceva, apare panica, apoi furia. Emoțiile te împiedică să te concentrezi și să găsești obiectul pierdut.

De aceea, relaxează-te, curăță-ți mintea de gânduri străine, concentrează-te asupra respirației, inspiră și expiră profund. Verifică locurile în care ar trebui să fie obiectul pierdut.

2. Amintește-ți când ai ținut în mâini ultima dată acest obiect.

Încearcă să-ți imaginezi totul clar. Gândește-te: ce oră a zilei era, ce făceai atunci, cine mai era în acel moment lângă tine, ce stare de spirit sau emoțională aveai și alte detalii.

Acest proces, numit „reluare”, te va stimula să-ți amintești detalii care anterior nu-ți erau disponibile.

3. Întoarce-te acolo unde ai pierdut obiectul.

Există șansa ca l-ai scăpat accidental undeva în apropiere. Trebuie să te întorci înapoi, pas cu pas. Adesea, obiectul ajunge în alt loc, poate cădea sub masă, scaun sau canapea.

4. Caută în afara zonei de căutare.

Chiar dacă ți se pare o nebunie să-ți lași portofelul în baie, uită-te și acolo.

Dacă nu ești sigură că obiectul pierdut era într-un anumit loc, fă o listă a locurilor în care crezi că l-ai văzut. Nu ezita să te uiți în pungi și buzunare – de cele mai multe ori acolo aruncăm lucrurile când suntem grăbiți.

5. Fii persistentă și rațională.

Nu trebuie să alergi dintr-o cameră în alta. Mută-te în alt loc doar dacă ai căutat deja totul într-o cameră.

După ce ai sortat toate lucrurile dintr-o zonă, nu pierde timpul și nu te întoarce în acest loc. Dacă nu ai găsit obiectul prima dată, cel mai probabil, nu va fi nici a doua oară.

6. Vezi cele mai aglomerate locuri.

Dacă ești în căutarea căștilor, concentrează-te pe zona în care există cele mai multe obiecte. Dacă ar fi într-o zonă deschisă, cel mai probabil le-ai fi găsit demult.

7. Repetă pașii

Dacă în momentul în care obiectul era cu tine, ascultai o anumită melodie, încearcă să o asculți din nou. Cel mai probabil, într-un mediu familiar, îți vei putea aminti mai ușor ceea ce ai uitat.

8. Reconstruiește modul de gândire. 

Dacă fizic nu poți ajunge în locul în care presupui că ai pierdut obiectul, încearcă să-ți imaginezi acel loc și ce ai făcut acolo.

Deoarece multe dintre amintirile noastre sunt stocate pe căile neuronale, reconstruindu-ți modul de gândire, este posibil să-ți amintești ceea ce ai uitat.

9. Gândește-te sau vorbește despre altceva.

Creierul nostru stochează o mulțime de informații și te poți bloca încercând să-ți amintești toate detaliile. Pentru a-ți reporni memoria, încearcă să-ți distragi atenția, făcând altceva și după un timp, gândul corect îți va apărea în minte.

10. Cere ajutor. 

Foarte des obiectul pierdut poate ajunge la o altă persoană, dacă ai uitat că l-ai împrumutat sau dacă cineva l-a mutat accidental.

Întreabă-i pe cei din jur dacă nu ți-au văzut stiloul sau cheile. S-ar putea să ai noroc și să găsești ceea ce ai pierdut. Roagă colegii, cunoscuții sau prietenii să-ți spună din timp dacă împrumută sau iau ceva. Aceasta este singura modalitate de a urmări obiectul pierdut.