5 motive pentru care dimineața te trezești obosit și copleșit.

Lipsa cronică de somn are un efect dăunător asupra sănătății, dispoziției și performanței. Cu toate acestea, dacă dormi suficient, dar te trezești obosit este posibil ca somnul tău să fie prost organizat.

Aceste 5 obiceiuri sunt dăunătoare pentru un somn bun și trebuie să scapi de ele cât mai curând.

1. Cina la ore târzii.

Procesul digestiv este destul de lung, deci nu ar trebui să mânânci noaptea. Dacă mergi la culcare cu stomacul plin, nu vei avea un somn de calitate. Nu mânca cu cel puțin 2 ore înainte de culcare.

2. Stai în fața ecranelor.

Flagelul societății moderne – laptopurile, smartphone-urile și alte gadgeturi utilizate înainte de culcare. Lumina ecranului distruge melatonina, hormonul de care depind somnul adânc și adormirea ușoară. Dacă nu poți adormi, citește o carte, dar ține gadgetul la distanță.

3. ”Încă 5 minute”

Când te trezești dimineața, îți dorești să muți alarma, să mai dormi puțin. Nu trebuie să faci asta –  deoarece îți induci corpul în eroare. Ciclul somnului se întrerupe și te vei simți mai obosit. De aceea, cele 5 minute suplimentare de somn pot fi o mare greșeală.

4. Lipsa unui regim de somn.

Să te culci la 21-00, iar apoi la una noaptea – înseamnă să-ți împiedici corpul să-și formeze un obicei. Trebuie să te culci la aceeași oră în fiecare seară și atunci procesul de adormire va fi mai scurt. Cel puțin în timpul săptămânii, trebuie să faci acest lucru și, o dată sau de două ori pe săptămână, permite-ți să mergi la culcare puțin mai târziu.

5. Situațiile stresante

Dacă nu te odihnești din cauza emoțiilor, mai devreme sau mai târziu vei ajunge într-o stare stresantă. Oboseala morală afectează somnul mult mai rău decât oboseala fizică. Deconectează-te de negativitate, nu lăsa gândurile rele să-ți distragă atenția înainte de culcare. Lucrează la emoțiile tale, este destul de real să faci asta.

Dacă vei scăpa de aceste obiceiuri, vei reuși să dormi bine și te vei simți odihnit dimineața.