10 fapte interesante despre iubire și cum explică oamenii de știință acest sentiment.

Cea mai mare parte a vieții noastre depinde de iubire. Uneori, chiar ni se pare că planeta nu se va mai roti dacă va dispărea iubirea.

În acest articol îți împărtășesc câteva fapte interesante despre iubire, care explică acest sentiment, fără înfrumusețare poetică.

1. Bărbații și femeile simt iubirea diferit.

Pentru femei este foarte importantă comunicarea, pentru bărbați – să simtă apropierea emoțională și să se implice într-o activitate comună cu partenera. Cercetările au arătat că bărbații care își iubesc soțiile, creează adesea un mediu în care pot face ceva împreună.

2. Recunoștința.

Un simplu „mulțumesc” consolidează relațiile. Oamenii de știință de la Universitatea California din Berkeley au creat condiții în care ambii parteneri s-au mulțumit reciproc. La sfârșitul experimentului, toate cele 77 de cupluri s-au simțit mai calme și mai mulțumite. S-au înțeles mai bine, au simțit mai profund grija și receptivitatea persoanei dragi. Efectul pozitiv al recunoștinței se datorează producției crescute de oxitocină, hormonul încrederii și afecțiunii.

3. Grija

Sănătatea, chiar și a celor mai puternice relații trebuie îmbunătățită. Oamenii cu experiență ne sfătuiesc să ne mărturisim dragostea reciproc, iar oamenii de știință – să trecem de la cuvinte la fapte.

Îți este greu să pregătești o ceașcă de ceai pentru jumătatea ta? Nu, e ceva simplu. Dar astfel de lucruri mici consolidează relațiile. La această concluzie au ajuns sociologii de la Open University din Marea Britanie. Pe parcursul a doi ani, ei au studiat viața a 5000 de oameni și au concluzionat că surprizele neașteptate și micile favoruri contează chiar și după mulți ani de relație.

4. Inima frântă?

Inima într-adevăr se frânge. Cercetările arată că situațiile stresante, precum sfârșitul unei relații, moartea persoanei dragi, divorțul sau trădarea pot duce la dureri fizice în zona inimii. Această afecțiune se numește cardiomiopatie takotsubo sau ”sindromul inimii frânte”.

5. Iubirea este un drog?!

Potrivit unor cercetări recente, oamenii pot fi dependenți de iubire. Asta au descoperit oamenii de știință atunci când au scanat creierul unei persoane care a întrerupt relația cu partenerul iubit. Vindecarea rănilor mentale după o despărțire este similară cu simptomele dependenței de droguri.

6. Bucurați-vă. 

Relațiile pe termen lung se construiesc pe principiul respectului reciproc, iubirii, ajutorului și, cel mai important, bunătății și generozității. Cheia unei relații fericite este să ne bucurăm reciproc de realizările celuilalt. Oamenii de știință susțin că doar așa ambii parteneri vor fi fericiți.

7. Îmbrățișările sunt un medicament!

Îmbrățișarea este un analgezic natural. Oxitocina, cunoscută sub numele de hormonul iubirii, se secretă în timpul îmbrățișărilor și, astfel, ameliorează durerile de cap.

În plus, cuplurile care dorm împreună sunt mai fericite decât cele care dorm separat. Cercetătorii de la Universitatea din Hertfordshire au studiat poziția cuplurilor în timpul somnului și au descoperit că 94% dintre cuplurile care au petrecut noaptea în contact, au declarat că au o relație fericită. În același timp, doar 68% dintre cei care nu s-au atins în timpul somnului au spus că sunt mulțumiți de relația lor.

8. Iubirea – are gust de ciocolată?!

Potrivit cercetărilor, dacă ești îndrăgostit, acest sentiment este identic cu dependența de ciocolată. De asemenea, cu ajutorul dulciurilor, putem spori sentimentele romantice. Persoanele îndrăgostite, în special femeile, își doresc în permanență dulciuri. Și de cele mai multe ori – ciocolată.

9. Fotografia vindecă?!

Studiile au arătat că vizionarea unei fotografii cu persoana dragă reduce senzația de durere și suferință cu 44%. Oamenii de știință au dovedit că prezența persoanei dragi ajută bolnavul să se vindece. Același lucru funcționează și cu imaginea sa.

10. Iubirea este o boală?!

Iubirea este similară cu tulburarea compulsivă. Cercetările au arătat că persoanele aflate în stadiile incipiente ale îndrăgostirii au niveluri mai scăzute de serotonină, asociate cu sentimentul de fericire și bunăstare și niveluri mai ridicate de cortizol, care este legat de stres. Aceeași imagine se observă și la persoanele care suferă de tulburarea obsesiv-compulsivă. Iată de ce oamenii îndrăgostiți fac uneori lucruri stupide și nu-și pot controla acțiunile. Acesta este și motivul pentru care ne simțim, acționăm sau ne imaginăm diferit decât de obicei, atunci când ne îndrăgostim de cineva.

Dragostea este greu de găsit și greu de păstrat. Acesta este un sentiment misterios, incitant, mai ales atunci când îl experimentezi cu cineva care îți răspunde la fel.